'Vluchtelingen Oekraïne aan lot overgelaten'

De tienduizenden Oekraïners die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in hun land, worden door de autoriteiten grotendeels aan hun lot overgelaten. Dat meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag.

Duizenden Oekraïners zijn op de vlucht voor het geweld en proberen een veilig onderkomen in Rusland te vinden. Beeld afp
Duizenden Oekraïners zijn op de vlucht voor het geweld en proberen een veilig onderkomen in Rusland te vinden.Beeld afp

Pogingen van de Oekraïense regering om het lot van de vluchtelingen te verbeteren, hebben volgens de organisatie tot dusver weinig uitgehaald. 'De regionale autoriteiten die hulp moeten bieden, doen weinig meer dan de last verschuiven naar vrijwilligers en hulporganisaties', oordeelt HRW. Het zou lokale autoriteiten ontbreken aan geld en duidelijke instructies van de overheid.

De mensenrechtenorganisatie doet een dringend beroep op president Petro Porosjenko om te zorgen dat genoeg middelen beschikbaar zijn om zijn ontheemde landgenoten te kunnen opvangen. 'Vrijwilligers doen hun best om te voorzien in medicijnen, voedsel en onderkomens voor vluchtelingen, maar hun energie en middelen zijn niet oneindig', waarschuwde een deskundige van HRW.

China roept op tot wapenstilstand
Inmiddels heeft ook China opgeroepen tot een wapenstilstand in Oekraïne. 'We roepen alle betrokken Oekraïense partijen op de strijd zo snel mogelijk te staken en in overleg te treden, zodat ze tot een duurzame en volledig politieke oplossing kunnen komen', liet minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi weten.

Een jongetje zit in bad in een tijdelijk vluchtelingenkamp in Oekraïne. Beeld afp
Een jongetje zit in bad in een tijdelijk vluchtelingenkamp in Oekraïne.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden