Vluchtelingen moeten voor morgen 9 uur weg uit Haagse vluchtkerk

De zestig uitgeprocedeerde vluchtelingen die sinds anderhalf jaar verblijven in de Sacramentskerk aan de Sportlaan in Den Haag, moeten hun vluchthuis morgenochtend om 9 uur hebben verlaten. Burgemeester Van Aartsen heeft die termijn gesteld. Het is nog onduidelijk of alle vluchtelingen gehoor geven aan zijn oproep of dat ze het laten aankomen op een ontruiming.

Lidy Nicolasen
De Sacramentskerk, ook wel de Vluchtkerk genoemd, in Den Haag. Beeld Wikipedia
De Sacramentskerk, ook wel de Vluchtkerk genoemd, in Den Haag.Beeld Wikipedia

De kerk is volgens de Haagse brandweer brandgevaarlijk en onvoldoende toegerust voor bewoning door een grote groep mensen. De gemeente bood de groep enige tijd geleden de winteropvang voor daklozen in de Zilverstraat aan als alternatief. De vluchtelingen zouden er de tijd krijgen tot rust te komen en zich te bezinnen op hun toekomst.

In eerste instantie hebben de vluchtelingen het aanbod afgewezen. Ze willen meer privacy en betere voorzieningen dan er zijn in dit opvanghuis, lieten ze destijds weten. De afgelopen maanden is druk onderhandeld over verdere mogelijkheden, ook met Vluchtelingenwerk en andere vrijwilligers.

Taak van het Rijk
Net als Amsterdam acht Den Haag de opvang van de vluchtelingen een taak van het Rijk. Omdat staatssecretaris Teeven (Justitie) niet reageert op de noodkreet van de grote steden, zoeken zij zelf een uitweg. Den Haag biedt, net zoals Amsterdam, de vluchtelingen 'bed, bad en brood', maar deed een stapje meer door zelf op zoek naar geschikte onderkomens te gaan. De gemeente is bang voor situaties als in de vluchtkerk en op andere vluchtplaatsen in Amsterdam, waar enkele vechtpartijen waren. Een van de asielzoekers van de Vluchtgarage in Amsterdam is vorige week overleden aan de gevolgen van een vechtpartij.

De meeste vluchtelingen in de Haagse vluchtkerk zijn uitgeprocedeerd. Ze hebben in veel gevallen een verblijfsvergunning gehad, in Nederland ook een opleiding gevolgd, gewerkt en in een eigen huis gewoond. De vergunning werd in 2008 ingetrokken toen hun land van herkomst - met name Irak - weer veilig werd verklaard.

Gewapende conflicten
Intussen is er in die landen veel veranderd als gevolg van gewapende conflicten. De afgelopen weken demonstreerden de Haagse vluchtelingen regelmatig voor de Tweede Kamer om erkenning te krijgen voor de uitzichtloze situatie waarin ze zijn geraakt.

Irak is, zeggen zij, al vele jaren onveilig en de huidige situatie is door de opkomst van de Islamitische Staat en de strijd tussen IS en regeringsmilities voor hen dramatisch verslechterd. Ze zouden bij terugkeer ernstig gevaar lopen. Ze vragen Nederland de verblijfsvergunning opnieuw toe te kennen.

Vluchtelingenwerk en andere organisaties hebben aangeboden hen te helpen met het voeren van nieuwe procedures.

De groep vluchtelingen nam in januari 2013 intrek in de kerk. De weg was vrijgemaakt door krakers, die hen wilden helpen omdat ze weg moesten uit het tentenkamp op de Koekamp (bij het Centraal Station) waar ze vier maanden hadden gebivakkeerd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden