Reportage

'Vluchtelingen komen met niets, onze kinderen hebben mobieltjes'

Kinderen die in Kaatsheuvel van en naar school fietsen worden begeleid door beveiligers. Je weet immers nooit wie die 1.200 vluchtelingen in het vakantiepark allemaal zijn.

De voor vluchtelingen bestemde huisjes op vakantiepark Droomgaard langs een door scholieren gebruikte fietsroute in Kaatsheuvel.Beeld Freek van den Bergh

Door de ogen van een leek gezien is de Van Haestrechtstraat die Kaatsheuvel uitloopt richting Waalwijk een veilige weg. Een breed fietspad langs het asfalt voert langs verbouwde boerderijen, een manege en een paardenpension en daarna langs fraaie weilanden en knotwilgen. Ook op een overwegend bewolkte dag is het hier goed fietsen en joggen.

De ouders van ongeveer 25 Kaatsheuvelse kinderen die over dit fietspad naar Waalwijk fietsen voor speciaal basisonderwijs, stelden de veiligheid ter discussie vanwege nummer 24. Daar ligt vakantiepark Droomgaard. En: dáár worden in het nieuwe jaar 1.200 vluchtelingen gehuisvest.

Wellicht hadden de ouders minder moeite gehad met die vluchtelingen als het speciale vervoer voor hun kinderen naar Waalwijk niet onlangs was wegbezuinigd. Eérst het busje weg, dán 1.200 vluchtelingen op de route. De ouders maakten bij de gemeente Loon op Zand gewag van 'een nieuwe situatie van onveiligheid', en hekelden daarmee meer dan één besluit.

Bungalows

De gemeente heeft volgens wethouder Wil Ligtenberg van onderwijs zijn 'uiterste best' gedaan 'gevoelens van onveiligheid' bij de ouders weg te nemen. Helaas is dat niet gelukt. De route ís veilig, beaamde Ligtenberg, de politie en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) beamen het ook. Echter: 'Een deel van de ouders laat zich niet overtuigen.'

Om tegemoet te komen aan de ongerustheid van de ouders zullen vanaf 4 januari speciale begeleiders met de 25 kinderen naar SBO Het Zilverlicht in Waalwijk fietsen, werd dinsdag bekend. 's Middags wachten zij de kinderen weer op voor de vijf kilometer terug naar Kaatsheuvel. Vluchtelingenwerk Nederland noemt de beveiliging stigmatiserend voor vluchtelingen en 'een verkeerd signaal' naar de rest van Nederland.

Typisch is dat er volgende week nog helemaal geen vluchtelingen in de Droomgaard zullen zitten om de kinderen tegen te beschermen. De meisjes van de receptie van het vakantiepark weten niet wanneer die precies komen, maar in ieder geval niet over een paar dagen. Over de bezorgdheid van de ouders doen zij 'geen uitspraken'.

In Kaatsheuvel, moederschoot van de Efteling, is het altijd druk, ook op een dinsdag aan het einde van december. De Droomgaard ligt rechts aan de Van Haestrechtstraat, tweehonderd meter na het viaduct onder de N261. Achter de slagbomen ligt het subtropische zwemparadijs de Droomoase, daarachter strekken lange rijen stacaravans en bungalows uit waarvan de meeste nu leeg zijn. Van de Nederlandse vakantiegangers hebben alleen sommigen 'iets' over vluchtelingen gehoord, de Belgen en de Duitsers weten van niets. 'Alles wird gut', zegt een Duitse papa die met zijn kinderen naar de Droomoase loopt.

Poolse arbeidsmigranten

Daar denken de Kaatsheuvelse ouders anders over. Een van hen, Michael van Gils, ouder van een 12-jarig kind dat langs de Droomgaard naar het Zilverlicht fietst, zei tegen het Brabants Dagblad: 'Die vluchtelingen komen met niets hier. Onze kinderen hebben mobieltjes. Je weet gewoon niet wie die 1.200 asielzoekers zijn. Wij hebben gezegd: als er iets met onze kinderen gebeurt, is de gemeente verantwoordelijk.'

Volgens Marlon van de Put, directrice van Het Zilverlicht, is de extra begeleiding in het geval van deze leerlingen geen luxe. Het probleem zit hem niet in de komst van de vluchtelingen op zichzelf als wel in de extra drukte op de route. Haar leerlingen moeten het hebben van vaste routines en structuren, en liefst ook een prikkelarme omgeving. De begeleiding is nodig om hun veiligheid te waarborgen.

Bij het protest van de Zilverlicht-ouders komt veel boosheid van andere inwoners van Kaatsheuvel. Op 21 december kreeg burgemeester Wim Luijendijk van Loon op Zand het vuur 'op Steenbergse wijze' aan de schenen gelegd op een informatiebijeenkomst. Veel inwoners zijn kwaad omdat de Droomgaard vanwege de honderden Poolse arbeidsmigranten al voor veel 'overlast' zou zorgen. Het gedeelte waar de Polen bivakkeren, bijgenaamd 'het Polenveld', is strikt van de rest van het vakantiepark gescheiden.

Aangiften

Steef Blok, eigenaar van het naast Droomgaard gelegen vakantiepark Duinlust, schreef in een brief aan burgemeester en wethouders dat zijn camping door de Polen 'ernstige schade' heeft opgelopen. Er zouden televisies en andere spullen uit zijn chalets zijn gepikt door arbeidsmigranten. De bijna 300 aangiften die hij deed veranderden niets aan de situatie. De komst van 1.200 vluchtelingen wordt volgens hem 'de doodsteek'.

Twee Kaatsheuvelnaren die langs de verbouwde boerderijen van de Van Haestrechtstraat via de Wielstraat richting Waalwijk joggen, maken van nog een element gewag: in Kaatsheuvel krijg je veel meer 'door de strot gedouwd' dan in een gewone plaats. Je kunt protesteren wat je wilt tegen de uitbreiding van de Efteling, helpen doet het nooit. Diezelfde machteloosheid die de inwoners ervaren als het gaat om de Efteling, die voelen ze nu weer 'met die vluchtelingen'.

Burgemeester Luijendijk van Loon op Zand zei voor Kerst al dat zijn handen op de rug gebonden zijn. 'Ik ben eerlijk, toen ik hoorde dat het ging om 1.200 asielzoekers stond ik niet te juichen. Maar we moesten heenstappen over dat uitgangspunt van een kleine opvang, voor maximaal vijfhonderd asielzoekers. Dat komt door de grote noodzaak die er nu is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden