Vluchtelingen in Noord-Albanië moeten verhuizen

De vluchtelingenkampen in het noorden van Albanië zullen mogelijk worden gesloten of verplaatst. De 35 duizend Kosovaren die er verblijven moeten dan hun heil zoeken in opvangkampen elders in het land....

AP

De kampen rond de noordelijke grensstad Kukes zitten overvol. Dinsdag kwamen er nog eens zeker 7400 Kosovaren aan. Hulpverleners en plaatselijke ambtenaren vrezen voor escalatie van het geweld aan de grens. Zo zouden Servische troepen granaten kunnen afvuren op Kukes.

Volgens Unhcr-woordvoerder Ray Wilkinson duurt het mogelijk drie weken om de kampen te sluiten of te verplaatsen naar het binnenland.

Wilkinson benadrukte dat Tirana heeft aangedrongen op de verhuizing van de Kosovaren, maar dat de verplaatsing past binnen het beleid van het Unhcr, dat Noord-Albanië altijd al als 'overgangsgebied' beschouwde.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties liet woensdag weten een verzoek om een uitgebreider pakket aan voedselhulp voor de Kosovaarse vluchtelingen te hebben afgewezen. Woordvoerster Susan Manuel zei dat het verzoek om ondermeer vlees en jam niet wordt ingewilligd omdat de verbetering van de leefomstandigheden in het kamp mogelijk Kosovaren zou 'lokken'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden