'Vluchtelingen betrokken bij twee zedendelicten Amsterdam'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat zijn gemeenteraad maandelijks inlichten over het aantal keer dat de politie moet uitrukken voor incidenten waar vluchtelingen bij betrokken zijn.

Redactie
Burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld ANP
Burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld ANP

Woensdag gaf hij in een brief aan de raad al een overzicht van de cijfers over de afgelopen vijf maanden. Binnen die periode zijn er bij de Amsterdamse politie twee mogelijke gevallen van aanranding door asielzoekers bekend. Verder moest de politie ongeveer dertig keer uitrukken omdat er in een van de opvanglocaties in de stad vechtpartijen of opstootjes waren.

Aanleiding voor die publicatie is een interview dat Eric Nordholt, oud-hoofdcommissaris van politie in Amsterdam, vorige week gaf aan Nieuwsuur. In een commentaar op het politieoptreden na de nieuwjaarsaanrandingen in Keulen stelde Nordholt dat er ook binnen het Amsterdamse politiekorps incidenten onder de pet worden gehouden.

'Na die uitzending waren er twee gewonden', zei Van der Laan woensdag in de gemeenteraad. 'Zowel de huidige hoofdcommissaris als ikzelf waren namelijk van onze stoel gevallen van verbazing.' Van der Laan noemde het 'een beledigende suggestie' dat hij of de politietop incidenten met vluchtelingen onder het tapijt zou schuiven. Hij wees er onder meer op dat de gemeente zelf naar buiten bracht dat homoseksuele asielzoekers apart werden opgevangen omdat zij in de normale centra bedreigd en geïntimideerd werden.

Dat hij de twee meldingen van aanrandingen tot nu toe niet actief openbaar maakte heeft ook te maken met het feit dat de toedracht niet helemaal helder is. In het eerste geval ging het om een man die in een zwembad meisjes zou hebben aangerand of lastig gevallen. De politie heeft weliswaar het vermoeden dat het om een vluchteling gaat, maar 'de verdachte wordt nog gezocht en is nog niet aangehouden'. In het tweede geval gaat het om 'een jongeman die in een café een vrouw heeft betast'. Die man is door de beveiliging de zaak uit gezet. De dader kan niet worden aangehouden omdat de jonge vrouw geen aangifte heeft gedaan.

Media

Van der Laan worstelt met de communicatie over dergelijke voorvallen. Aan de ene kant wil hij niet overdrijven en 'een oververhit debat' nog verder aanwakkeren. 'We moeten juist het hoofd koel houden. Als je bedenkt dat er elk weekend meer dan honderd mensen in Amsterdam worden aangehouden en er een veelvoud van incidenten is waar nooit een raadsbrief of persbericht over uitgaat , zijn dertig voorvallen in de opvang geen reden om dat ineens wel te doen.'

Maar tegelijkertijd wil de burgemeester de zaak ook niet 'onderdrijven - als dat een goed Nederlands woord is'. Omdat er ineens veel mensen met andere culturen de gemeente binnenkomen die lange tijd met weinig privacy en vrije tijd bij elkaar in een opvang zitten, zijn er begrijpelijke zorgen bij Amsterdammer, erkent Van der Laan. 'Zeker na Keulen.' Daarom heeft hij nu dus beloofd om 'zolang het relevant blijft' elke maand een brief te sturen aan de raad.

Bewoners van de Vluchtgarage verhuizen hun spullen eerder dit jaar. Vluchtelingen woonden daar tot het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat de gekraakte parkeergarage mocht worden ontruimd. Beeld ANP
Bewoners van de Vluchtgarage verhuizen hun spullen eerder dit jaar. Vluchtelingen woonden daar tot het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat de gekraakte parkeergarage mocht worden ontruimd.Beeld ANP

Almere

Van der Laan is niet de enige korpsbeheerder die worstelt de vraag hoe te communiceren over vluchtelingen zijn met politie in aanraking komen. In Almere moest bijvoorbeeld het OM zich verweren omdat het een aanrandingszaak in de doofpot zou willen stoppen. Twee bewoners van het AZC zouden daar twee meisjes zouden hebben belaagd en betast. Het OM ontkende ten stelligste en wijst er daar op dat de zaak volgende maand in een openbare zitting voor de rechter wordt gebracht. Dat de politie de etniciteit van de daders niet openbaar maken is volgens het OM omdat de Nederlandse politie dat in individuele strafzaken nooit doet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden