'Vluchteling veel korter verhoord dan enkele maanden geleden'

Vanwege de hoge werkdruk bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden asielzoekers veel minder lang verhoord dan enkele maanden geleden. Dat meldt het AD op basis van de Vereniging van Asieladvocaten en Juristen Nederland (VAJN) en VluchtelingenWerk.

Redactie
Vluchtelingen zoeken kleding uit die buurtbewoner hebben gebracht naast de Sportcentrum Schuttersveld, dat is ingericht als noodopvang. Beeld ANP
Vluchtelingen zoeken kleding uit die buurtbewoner hebben gebracht naast de Sportcentrum Schuttersveld, dat is ingericht als noodopvang.Beeld ANP

De korte verhoren kunnen gevolgen hebben voor de asielzoeker, maar ook voor het zicht op de stroom vluchtelingen die Nederland binnenkomt. De voorzitter van de VAJN, Loes Vellenga, zegt tegen het AD: 'We merken dat de verhoren van Syriërs en Eritreeërs steeds sneller worden afgehandeld.' VluchtelingenWerk krijgt dezelfde signalen.

Twee verhoren

Asielzoekers worden sowieso twee keer verhoord. Gedurende het eerste verhoor wordt naar de identiteit, nationaliteit en de reisroute van de asielzoeker gevraagd. Tijdens het tweede verhoor worden de motieven voor een asielaanvraag besproken.

Asieladvocaat Michael Yap zegt tegen het AD dat de verslagen van het tweede verhoor eerder vaak wel twintig A4'tjes besloegen, waar dat er nu soms nog maar vijf zijn.

Schadelijk

De kortere verhoren kunnen volgens de asieladvocaten schadelijk zijn voor de vluchtelingen die hier komen. Alle asielmotieven zouden niet genoeg aan de orde kunnen komen, hetgeen problemen op kan leveren bij het verstrekken van verblijfsvergunningen. Ook bij het over vijf jaar eventueel verlengen van deze vergunning kunnen problemen ontstaan, omdat er na het verhoor niet opnieuw redenen voor asielaanvraag kunnen worden toegevoegd.

In NRC Handelsblad zei Rob van Lint, directeur van de IND, vorige maand dat er geen druk op zijn werknemers wordt gelegd. 'Het is niet zo dat alles nu opeens in een uur klaar moet zijn', aldus Van Lint in het interview.

Een woordvoerder van de IND laat nu aan AD weten dat de 'verhoren vanzelfsprekend zo efficiënt mogelijk uit worden gevoerd'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden