Vluchteling uit Iran kan veilig terug

Iraanse vluchtelingen die geen vaste verblijfsvergunning hebben, kunnen veilig naar hun land terugkeren. Nederland hoeft daarna ook geen moeite te doen om na te gaan of de teruggestuurde vluchtelingen worden vervolgd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kabinet spreekt waarschijnlijk volgende week over de veiligheidssituatie in Iran. Volgens Buitenlandse Zaken hebben vluchtelingen niets van de Iraanse regering te vrezen. Iraniërs kunnen nog wel om persoonlijke redenen een vluchtelingenstatus krijgen.

Buitenlandse Zaken komt nu voor de tweede keer tot de conclusie dat Iraniërs veilig kunnen terugkeren. In een vorig ambtsbericht stond dat moest worden onderzocht of teruggestuurde vluchtelingen in Iran inderdaad niets te vrezen hebben.

Het volgen van teruggestuurde asielzoekers in Iran is niet nodig, vindt Buitenlandse Zaken nu. Het wordt in die opvatting gesteund door een commissie die de eventuele noodzaak van de zogenoemde monitoring heeft onderzocht.

Voormalig staatssecretaris Patijn van Buitenlandse Zaken, nu VVD-Kamerlid, bracht twee jaar geleden zijn toenmalige ambtgenoot Schmitz van Justitie in politieke moeilijkheden doordat hij tegen de afspraken in niet had laten nagaan of teruggestuurde vluchtelingen iets te vrezen hadden van de Iraanse regering. Daarmee kwam hij in conflict met de Tweede Kamer, die vanwege de onzekerheid over de veiligheid in Iran de monitoring wel wilde. Aan die onzekerheid komt een einde als het kabinet overeenkomstig het ambtsbericht besluit dat heel Iran veilig is.

In de eerste tien maanden van dit jaar hebben 1375 Iraniërs asiel aangevraagd in Nederland. Momenteel verblijven 4098 Iraniërs in de asielcentra. Zij wachten op een beslissing over de vraag of ze in Nederland mogen blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden