Vluchteling niet vragen geloof te verbergen

Vluchtelingen die zich in het land van herkomst omwille van hun veiligheid moeten inhouden bij het belijden van hun geloof, kunnen niet worden teruggestuurd. De Raad van State oordeelde vrijdag dat twee Iraniërs die zich in Nederland tot het christendom hebben bekeerd geen asiel mag worden geweigerd .

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERMAARTJE BAKKER

DEN HAAG - Daarbij baseert de Raad van State zich op een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Die bepaalde begin september dat vluchtelingen niet mogen worden teruggestuurd met het argument dat ze geen gevaar lopen als ze hun geloof maar terughoudend belijden.

Bij de Raad van State alleen al wachten zo'n honderd dergelijke zaken op behandeling. Het betreft voornamelijk mensen afkomstig uit islamitische landen. In sommige van die landen moeten christenen en andere religieuze minderheden zich terughoudend opstellen; zij kunnen hun geloof bijvoorbeeld wel veilig binnenshuis, maar niet op straat belijden.

Ten tijde van het vorige kabinet oordeelde minister Leers dat deze mensen terug konden, omdat men niet actief werd vervolgd 'indien men binnen bepaalde grenzen opereert, een laag profiel aanhoudt en niet wegens andere problemen de negatieve aandacht op zich vestigt'. Nu staat vast dat staatssecretaris Teeven, die de asielportefeuille van Leers overnam, dit niet van godsdienstige vluchtelingen mag eisen.

In zijn nadagen wijzigde Leers het beleid al voor asielzoekers uit Iran, naar aanleiding van de uitspraken van het Europese Hof. De Iraniërs kunnen 'in aanmerking komen voor verblijf in Nederland', mits ze aannemelijk maken dat ze gevaar lopen wanneer ze 'handelingen verrichten die een bijzonder belangrijk onderdeel zijn van hun godsdienstbeleving'. Ambtenaren in Teheran berichtten dat christenen die in Iran kerkdiensten bijwonen of andersdenkenden proberen te bekeren het risico lopen te worden gearresteerd en opgesloten.

Vluchtelingenwerk Nederland benadrukt dat de uitspraak van het Hof van Justitie belangrijk is voor minderheden. Niet alleen christenen, ook homo's zouden erbij zijn gebaat; van hen wordt vaak gevraagd hun geaardheid te verbergen. De organisatie verwacht niet dat het aantal bekeerlingen uit islamitische landen nu fors zal stijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden