'Vluchtadvies kan duizenden extra levens redden als dijk breekt'

'Stap om 14.30 uur in uw auto en vlucht via de A58 naar Bergen op Zoom.' Dergelijke vluchtadviezen, met tijdstip van vertrek en een ontsnappingsroute, kunnen duizenden extra levens redden bij een dijkdoorbraak.

Een politieagent staat in de Groningse plaats Tolbert in het water dat over de dijk de weilanden in loopt, 5 januari 2012. Beeld null
Een politieagent staat in de Groningse plaats Tolbert in het water dat over de dijk de weilanden in loopt, 5 januari 2012.

Dit volgt uit onderzoek van Olga Huibregtse, die maandag promoveert aan de TU Delft. Ze simuleerde evacuatiestrategieën voor Walcheren, met 112 duizend inwoners het dichtstbevolkte schiereiland van Zeeland.

Hoeveel automobilisten kunnen in zes uur tijd het schiereiland verlaten via een van de vier toegangswegen? Bij een traditionele evacuatie, waarbij mensen via de kortste route naar veilig terrein rijden, maken ongeveer 56 duizend mensen zich bijtijds uit de voeten. Bij de slimme evacuatiemethode zijn dit er 75 duizend.

Volgens Huibregtse maken moderne communicatiemiddelen die nieuwe vorm van evacueren haalbaar. De overheidsdienst NL-Alert - nu nog in ontwikkeling - kan mensen een sms sturen afhankelijk van hun afstand tot een zendmast. Niet iedereen zal zo'n officieel reisadvies opvolgen, beseft Huibregtse. 'Daarom hield ik rekening met een ongehoorzaamheidsfactor.'

Naar aanleiding van de zestigste herdenking van de watersnoodramp waarschuwde minister Schultz (Infrastructuur) onlangs dat Nederland onvoldoende is voorbereid op een grote dijkdoorbraak. Rijkswaterstaat onderzoekt onder meer de mogelijkheid om bij naderende rampen wegen te verdubbelen, waardoor automobilisten over alle rijbanen het rampgebied kunnen verlaten.

Helderheid
Tot verdubbeling van de capaciteit leidt dat echter niet, zegt Huibregtse. 'Op kruispunten ontstaat dan verwarring omdat mensen niet direct aanvoelen hoe die nieuwe verkeerssituatie werkt. Ook moeten er voor hulpdiensten rijbanen vrij blijven om het rampgebied binnen te komen. Je kunt dus niet overal éénrichtingsverkeer invoeren. Bij een evacuatie heb je helderheid nodig en daar zit precies de kracht van een sms met een aanbevolen tijdstip van vertrek en een vluchtroute.'

Ook voor mensen zonder auto heeft Huibregtse een advies. 'Neem de fiets. Je kunt weinig meenemen, maar waarschijnlijk ben je wel als een van de eersten op hoger gelegen grond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden