Vlucht uit gebied rebellen Sri Lanka

Duizenden burgers zijn donderdag de oorlogszone in het noordoosten van Sri Lanka ontvlucht. Onder vuur van de Tamil-rebellen waadden ze door een lagune naar gebied dat in handen is van het regeringsleger.

AP en Reuters

Volgens een militaire woordvoerder zijn vier vluchtelingen doodgeschoten door de Tamil Tijgers. Hij zei dat 2.700 mensen waren ontsnapt uit het rebellengebied en dat nog eens 2.000 zich opmaakten voor de vlucht.

De rebellen zijn door het leger teruggedrongen tot een kleine strook land tussen de zee en een lagune, die de frontlinie vormt.

Artsen en verpleegkundigen verlieten het enige nog functionerende ziekenhuis in de oorlogszone wegens de beschietingen. Vierhonderd zwaargewonde patiënten zijn volgens een hulpverlener achtergebleven.

Het Rode Kruis stuurde voor de derde keer een veerboot om voedselhulp af te leveren en gewonden op te pikken, maar door het geweld heeft het schip nog niet kunnen aanleggen. De situatie wordt volgens Rode Kruis ‘wanhopig, door de intense gevechten’.

President Obama en de VN-Veiligheidsraad hebben zowel de regering in Colombo als de rebellen gemaand de strijd te staken, zodat de tienduizenden burgers die nog vastzitten in het strijdgebied kunnen ontsnappen.

Beide partijen verwelkomden de oproep van Obama, maar negeerden diens kritiek op het eigen optreden. De politieke leider van de rebellen, Balasingham Nadesan, prees Obama omdat hij zich het lot van de Tamil-burgers aantrekt, maar over diens oproep de strijd te beëindigen repte hij niet. De Sri Lankaanse minister van Buitenlandse Zaken, Palitha Kohona, liet weten dat het leger doorgaat met de strijd, maar hij zei blij te zijn met Obama’s betrokkenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden