Vlucht KLM 651 gaat gewoon door

De vlucht naar Washington was weken geleden geboekt. Die zou zeker wel geannuleerd worden? Toch maar naar Schiphol...

SCHIPHOL ‘Vergeet u die IMF-vergadering dit jaar maar. U komt niet voor zaterdag weg. En dan is het al bijna voorbij.’ Dat was mij maandag nog te kennen gegeven.

Het reisbureau gaf mij 5 procent kans dat ik op tijd zou kunnen vertrekken. ‘Het duurt twee dagen voordat er iets van een normale dienstregeling zal zijn. Eerst moeten alle gestrande passagiers weg, de reizigers die de afgelopen dagen op de stretchers en veldbedden hebben gelegen.’

Maar maandagavond ging het luchtruim open – zelfs het luchtruim boven het noorden van de Atlantische Oceaan waar de aswolk toch ergens op grote hoogte zou moeten zijn. De vertrektijd van mijn al weken geleden geboekte vlucht – KLM 651 – is dinsdagmiddag 14.10 uur. ‘Ik zou dinsdagmorgen maar even op teletekst kijken’, zei het reisbureau.

Dinsdagmorgen zet ik teletekst aan in de verwachting dat er achter KLM 651 naar Washington wel zal staan dat de vlucht is geannuleerd. Want waar halen ze zo snel een Airbus-330 vandaan die ons daar kan brengen? En als dat lukt, dan zullen toch al die gestrande passagiers moeten voorgaan.

Maar de vlucht is niet geannuleerd. Ik bel het reisbureau. ‘Kan ik wel mee?’ ‘Dat weten we niet. Ik zou alvast inchecken via internet.’ Dat lukt wonderwel. Ik heb stoel 20H. De boarding pass rolt uit de printer.

Maar ook dat is geen garantie. ‘Hoe laat gaat u van huis?’, vraagt de medewerkster. ‘Bel vlak voor het vertrek nog maar even op.’ Even voor 11 uur is het reisbureau continu in gesprek. De vlucht gaat nog steeds door.

Op de bonnefooi ga ik maar met een zware koffer met de trein naar Schiphol. Eigenlijk wil ik niet meer. De IMF-vergadering gaat dan wel door, maar wie komt daar nog? Zullen er zaken kunnen worden gedaan over de hulp aan Griekenland, de revaluatie van de yuan en de nieuwe machtsverdeling tussen de grote landen?

Op Schiphol is het een gekkenhuis. Tenminste in de vertrekhal. In de aankomsthal druppelen maar enkele reizigers binnen die vaak ongewild dagen extra in een ander land hebben doorgebracht.

‘Uw vlucht gaat gewoon door’, zegt een stewardess bij de bagageafhandeling. Ik kijk haar ongelovig aan. Ik zou terug naar huis gaan – en nu ga ik naar Washington. Mijn partner weet niet wat ze ziet als ik er vanavond niet ben – ze zou voor twee mensen koken. 'Je gaat echt niet door die aswolk heen’, had ze gezegd. ‘Ze zijn niet gek.’

Op de E-pier is het net zo druk als normaal. Ik vertrek van gate E5. Plotseling zie ik een bevriende stewardess van de KLM die naar gate E19 snelt. ‘Ja, ik ga naar Panama. Ik zou zondag naar São Paulo gaan, maar die is geannuleerd. Je programma is ineens helemaal omgegooid.’

De controles bij de gate voor een vlucht naar de VS zijn minder strikt dan anders. Ik ga zitten naast twee mannen die in Philadelphia blijken te wonen. ‘Ja, we zouden vrijdag al teruggaan. Maar we kregen vier dagen extra vakantie in Amsterdam. Of we het leuk hebben gehad? Amsterdam is so nice. Maar eigenlijk hebben we vier dagen lang alleen maar op internet gezocht of we op een andere manier naar huis konden terugkeren. Ik wilde mijn kinderen zien. We hebben niet op Schiphol geslapen. We hadden een kamer in het Marriott. Dat was toch aangenamer’, zegt Rick Jones (45).

Even verderop zitten vijf vrouwen van boven de 80 uit Virginia. Ze hebben een cruise gemaakt in Europa en zouden afgelopen donderdag naar Washington terugvliegen. Nu hebben ze dagen extra de tijd gehad om het Achterhuis te bezoeken en naar de tulpen te gaan. ‘Een beetje gefrusteerd. Maar niemand van ons is boos geweest’, zegt Helen Wetsel (81).

De vlucht vertrekt gewoon om 14.10 uur. Tenminste. Dat lijkt erop. Ineens is er toch vertraging. De omroepster galmt door de vertrekhal. ‘Mr. and Mrs. Watson. You are delaying the flight to Washington.’ Ze zijn nog aan het shoppen – alles is weer business as usual. Eenmaal aan boord blijkt het toestel vreemd genoeg maar halfvol te zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.