Vlucht 253

We creëren met de oorlog in Afghanistan meer terroristen dan we er om zeep helpen. Als we écht iets aan terrorisme willen doen, moeten we heel andere paden gaan bewandelen

Bert Wagendorp

Volgens Umar Farouk Abdulmutallab (23) was zijn mislukte terroristische aanslag op vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit een ideetje van Al Qaida afd. Jemen. Een Saoedische bomexpert had hem de benodigde pyrotechnische kennis bijgebracht.

Als dat allemaal waar is, heeft hij slecht opgelet – en gelukkig maar. Umar Farouk stak alleen zijn eigen broek in de hens en brandde flink zijn ballen. Net goed.

Toen hij de knal hoorde, iemand ‘brand!’ riep en hij vlammen zag, dacht 253-passagier Jasper Schuringa: ‘Dit is dus niet goed hè. Dit is een aanslag.’ Een combinatie van vuur en explosieven leek hem ‘geen fijne mix’.

Verbazingwekkend koele reactie.

Jasper vloog over de naast hem zittende passagiers richting brandstichter, fouilleerde de schoft op explosieven, doofde met zijn blote handen de vlammen en nam de zelfmoordterrorist in een houdgreep.

Beetje judo is nooit weg. Jasper Schuringa: respect.

Umar Farouk Abdulmutallab was aan boord van de Airbus gekomen met 80 gram PETN in een condoom. PETN is niks nieuws, de Duitsers bliezen er in WO I al Engelse stellingen mee de lucht in.

Abdulmutallab stond niet op een ‘No fly-list’ van de Amerikaanse CIA. Daarom had hij gewoon een visum voor de VS en werd hij op Schiphol niet scherp onderzocht om te zien of hij wellicht een condoom met PETN bij zich had.

Niettemin eisten de wakkere crimefighters Fred Teeven (VVD), Raymond de Roon (PVV) en Ed Anker (CU) afgelopen weekeinde meteen ‘opheldering’ van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Hóe kon dit gebeuren?

Een jongen uit Nigeria die in Londen studeerde, naar verluidt in Jemen werd geronseld door een radicale Al Qaida-imam en daar bomles kreeg van een Saoediër, en die daarna in Amsterdam instapte voor de vlucht van de heilige waarheid en wraak naar de VS.
Hoe kon dit gebeuren en wat gaat de minister eraan doen om herhaling te voorkomen?

De oorlog in Afghanistan wordt ons verkocht als een verdedigingsoorlog tegen het internationale terrorisme – in het interviewkatern van de Volkskrant herhaalde Jaap de Hoop Scheffer die opvatting eind vorige week nog maar weer eens en ongetwijfeld komt Jack SF de Vries er binnenkort ook weer mee aanzetten, nu hij naar Uruzgan is geweest om onze jongens een grote kerstkaart te bezorgen en kletspraatjes af te steken.

Ik heb die onzin nooit geloofd. Nu we toch bezig zijn met lijstjes over de ‘jaren 0’: bovenaan het rijtje grote historische vergissingen staat met stip de War on Terror.
Voor terrorisme heb je geen heel land nodig. Een huis en een geest die klaar is voor terreur volstaan. Dat kan een huis in Londen zijn, in Hamburg of in Amsterdam – en ontvankelijke geesten heb je overal.

We creëren met de oorlog in Afghanistan meer terroristen dan we er om zeep helpen. Als we écht iets aan terrorisme willen doen, moeten we heel andere paden gaan bewandelen.
Het is het simplistische geloof in een gecontroleerde wereld dat ons – Fred Teeven voorop – steeds weer parten speelt. Een wereld waarin iedere lelijke terrorist op Schiphol onmiddellijk wordt herkend en opgepakt omdat hij op een feilloze No fly-list staat. Een wereld waarin we ook elders de zaakjes volledig in de hand hebben en elke kiem van terrorisme meteen uitroeien. Een heel enge maar wel terreurloze droomwereld.

Het geloof in die illusie wordt door de Umar Farouks van deze aarde met enige regelmaat aan diggelen gegooid – en dan schrikt iedereen zich lam.

Nou ja, iedereen behalve Jasper Schuringa.

Hoe kon dit gebeuren en wat doet de minister om herhaling te voorkomen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden