Vlot rechttoe rechtaan verteld verhaal

Regie Maria Peters. Met Maas Bronkhuyzen, Faas Wijn, Bracha van Doesburgh In 114 zalen

PAULINE KLEIJER

Wat een domper: mag Mike eindelijk naar huis, komt zijn moeder niet opdagen. Maandenlang lag de 10-jarige jongen in het ziekenhuis. Zijn moeder kwam al steeds minder op bezoek, maar nu kan het ziekenhuispersoneel haar helemaal niet bereiken.

Een tranentrekker van jewelste, dat lijkt De groeten van Mike! op papier. Een doodzieke jongen, een aan alcohol verslaafde moeder, jeugdzorg, opvanggezinnen; het verhaal komt zo uit een jeugdboek van Carry Slee. Maar hoewel regisseur Maria Peters tot nu toe altijd boekverfilmingen maakte (Pietje Bell, Afblijven, Sonny Boy), is dat dit keer niet het geval. De groeten van Mike! is gebaseerd op een origineel scenario van Mirjam Oomkes en Willemine van de Wiel.

Een beetje verwarrend is het overigens wel; in de winkels ligt nu het boek De groeten van Mike!, geschreven door Lydia Rood. Maar dat is gebaseerd op het filmscenario. En dat scenario is verrassend nuchter en grappig - zonder dat er al te luchtig wordt gedaan over Mikes benarde situatie.

Van de Wiel (ook werkzaam als arts) en Oomkes weten een verhaal te vertellen dat opgewekt blijft, maar wel ontroert. Daarnaast heeft het - met de voorzichtige kritiek op Jeugdzorg - ook nog maatschappelijke relevantie. Dat laatste zal de doelgroep niet zoveel kunnen schelen, want dit is een familiefilm die zich in de eerste plaats op kinderen richt.

Voor hen slaat De groeten van Mike! de juiste toon aan. Geholpen door de vaardige regie van Peters heeft de film een prettig tempo en een mooie dosis grapjes. Bovendien vond Peters met Maas Bronkhuyzen (eerder te zien in Dolfje Weerwolfje) de ideale hoofdrolspeler. Hij is geweldig als Mike, een jongetje vol bravoure en levenslust.

Ook de andere kinderrollen zijn zo sterk bezet dat volwassen collega's soms worden weggespeeld. Dat overkomt vooral Bracha van Doesburgh, die haar best doet, maar niet op haar gemak lijkt in de rol van volkse, verslaafde moeder. Peters ontkomt niet aan een paar clichés, maar vernieuwing was ook niet haar doel; de film is vooral een vlot, rechttoe rechtaan verteld verhaal. In die opzet is zij uitstekend geslaagd, en daarmee kan De groeten van Mike! aansluiten in de lange rij goede jeugdfilms die er dit jaar in Nederland werden gemaakt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden