Vloerconstructies van 100 tot 150 gebouwen onderzocht op instortingsgevaar

Honderd tot 150 gebouwen in Nederland hebben vloerconstructies zoals de in mei ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport. Ze staan verspreid over het land en worden de komende tijd stuk voor stuk onderzocht.

De ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport. Foto anp

Dit zei Paul Rijpstra, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Constructeurs donderdagavond bij RTL Nieuws. Hij concludeert dit op basis van een analyse die is gemaakt van de tekeningen en constructieberekeningen van zeshonderd gebouwen. Het gaat om ziekenhuizen, scholen en kantoren die sinds 1999 zijn opgeleverd en waar mogelijk dezelfde constructiefout is gemaakt als bij de parkeergarage in Eindhoven. Bij de honderd รก honderdvijftig gebouwen is beton gestort over brede gladde platen. Om het beton te laten hechten, hadden eigenlijk ruwe platen moeten worden gebruikt.

Onderzoek

Het onderzoek duurt twee tot vier weken per gebouw. Blijkt de betonvloer niet gehecht aan de platen, dan wordt bekeken of herstel mogelijk is, of dat het gebouw moet worden gesloopt.

In Enschede is een gebouw van een hbo-instelling donderdag uit voorzorg gesloten vanwege deze omstreden betonconstructie. In tien klaslokalen van de Saxion hogeschool wordt onderzoek gedaan naar de veiligheid. Studenten en medewerkers kunnen zolang het onderzoek duurt in een ander deel van de hogeschool terecht.

De Erasmus Universiteit in Rotterdam en hogeschool Windesheim in Zwolle gingen Enschede al voor. Ook zij hebben gebouwen moeten sluiten vanwege twijfel aan de veiligheid van de vloer. In Zwolle gaat het om een groot gebouw met zeven bouwlagen. Zo'n vierduizend studenten en driehonderd medewerkers zijn elders op de campus ondergebracht.

Een gloednieuwe basisschool in Hoeven heeft om dezelfde reden de deuren gesloten. En in Alkmaar is een sporthal met dezelfde betonvloer uit voorzorg gestut.