Vloeibaar glas voorkomt troebele glazen

Elke oplossing creëert zijn eigen problemen. De vaatwasmachine bijvoorbeeld, dé remedie tegen afwashanden en verloren tijd achter het aanrecht. Doet wat hij moet doen, en dat levert over het algemeen een schone vaat op....

Michael Persson

Nieuwe problemen, nieuwe oplossingen. Wasmiddelenfabrikant Reckitt Benckiser brengt sinds kort een naar eigen zeggen uniek goedje op de markt dat de glazen in de vaatwasser beter beschermt. 'Glaswerk blijft als nieuw', juicht de advertentie. Met Calgonit Protector blijven glazen langer glanzend, stelt de fabrikant, omdat het spul glascorrosie zou tegengaan.

Het probleem van kalkaanslag op de glazen kennen we, maar glascorrosie? Corrosie klinkt als roest, en roestend glas klinkt exotisch. Maar het bestaat. Sterker nog, het is normaal. Glas is niet stabiel, het oppervlak verandert voortdurend van vorm. Middeleeuwse glazen zijn daardoor nu, een paar eeuwen later, altijd troebel, louter door ouderdom.

In afwasmachines gaat dat proces net iets sneller. Zeepdeeltjes in het afwaswater vallen het glasoppervlak aan, en slopen daar laagje voor laagje van af. Wanneer dat overal in even sterke mate gebeurt, blijft het glasoppervlak glad en is er niets van te zien. Maar wanneer er al putjes in het glas zitten, groeien die door de glascorrosie verder, wat uiteindelijk tot een oneffen oppervlak leidt.

Door die oneffenheden wordt invallend licht alle kanten op weerkaatst, en dat geeft een troebel effect. Meestal vooral onder de rand van het glas, waar een hete vlam bij de glasproductie de scherpe kantjes wegblaast. Dat zorgt voor microscopische oneffenheden, de basis van de ellende.

'Je weet vooraf nooit welke glazen er het meeste last van hebben', zegt diplom-ingenieur Karlheinz Hahn, glasdeskundige en uitvinder van de Protector. Die onzekerheid is markttechnisch natuurlijk mooi meegenomen, want op die manier heeft iedereen met een afwasmachine de Protector nodig. Voor de zekerheid. De bekende aanduiding 'vaatwasbestendig' garandeert volgens Hahn niets. 'Er zijn geen officiële kwaliteitsnormen voor glascorrosie. De glasfabrikanten zeggen maar wat.'

Bovendien gaat het niet alleen om de glaskwaliteit. Ook vaatwasmiddel en wasprogramma hebben invloed. Hoe heter het water en hoe langer het programma, des te sneller brokkelt het glas af.

Dat gaat hooguit met een paar duizendsten van duizendsten millimeters tegelijk, en valt dus niet echt op. Maar na vijftig keer wassen beginnen sommige glazen wolkachtige vlekken te vertonen. 'Andere glazen kunnen daarentegen duizend keer door de vaatwasser, en hebben dan nog steeds nergens last van', zegt Hahn.

Volgens een eigen onderzoekje van Hahn heeft ongeveer de helft van alle vaatwasmachinebezitters vaak problemen met troebele glazen. Dus vindt Hahn de tijd rijp voor zijn Protector. Het is een diamantvormig blok van oplosbaar glas, dat aan een haakje in de vaatwasser moet worden gehangen.

Tijdens het wassen laat de diamant iets minder dan een grammetje van het spul gaan, dat zich vervolgens als een soort tweede huid om de glazen heen nestelt. Daardoor vallen de zeepdeeltjes die extra laag aan, en niet het echte glas. De tweede huid is dikker naarmate de condities agressiever zijn. 'Dan laat het blokje meer materiaal los', aldus Hahn.

Op de verpakking staat dat de diamant van 35 gram vijftig wasbeurten meegaat. Uit testresulaten van het Duitse Fresenius-instituut valt op te maken dat dit geldt voor wasbeurten van 65 graden, met een duur van 80 minuten. Bij 70 graden en 90 minuten is het blokje na veertig wasbeurten op.

Vanwege die automatische dosering doet de fabrikant het spul niet standaard in zijn Calgonit-tabletten, het eigenlijke afwasmiddel, legt Hahn uit. Want dan kun je de dosering niet aanpassen.

Hoeveel Protector hebben Calgonits eigen vaatwastabletten eigenlijk nodig? 'Calgonit zoekt een balans tussen goed reinigen en weinig corrosie.' Volgens de Duitse consumentenbond is Calgonit qua corrosie 'bevredigend'.

Hahn is inmiddels alweer bezig met een nieuw product. De uitvinder wil er nog niets over kwijt. Heeft de Protector soms negatieve effecten die moeten worden bestreden? 'Er zijn altijd problemen die om een oplossing vragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden