Vlinderen, vliegen, tijgeren trippelen

Het zal een kwestie van smaak zijn. Wie van wereldmuziek, multiculti-kunst en temperamentvolle dans houdt, zal genieten van de energieke dans van het Afro-American dansgezelschap van Ronald K....

Annette Embrechts

Bij Brown is dat echter een recht-toe-recht-aan-ervaring van beweeglijkeAfrikanen die hun watervlugge voeten, hun open handpalmen en hun gespierdeachterste voortdurend van plaats laten wisselen in formaties van rijen,cirkels, processies en v-figuren. Hoe afwisselend hun kostumering enmuziekkeuze (van Oumou Sangare en Nina Simone tot Duke Ellington) ook zijn,de drie choreografieën baseren zich in de kern allemaal op dezelfdedriftige voetenritmes en razendsnel draaiende armen uit de Afrikaanse dans,gemengd met lyrische sprongen uit de Westerse moderne dans.

Warm en menselijk oogt het gezelschap zeker, maar ook een tikjeroutineus. De acht dansers vlinderen en vliegen, tijgeren en trippelenzonder wezenlijk onderling contact. De blik op de zaal is eerdergeraffineerd dan gericht op communicatie.

Ook de negen dansers van Batsheva zijn niet uit op een open communicatiemet het publiek. Zelfs als er een aantal halverwege een paar toeschouwerslangdurig de hand schudt, lijkt hun poging tot contact te bevriezen in eeneven afstandelijke als fascinerende pose. De groep speelt in Mamoototvoortdurend een ingenieus spel met afstand en nabijheid.

Annette Embrechts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden