Vliegverkeer ook vandaag gestremd

Tientallen miljoenen schade, duizenden gedupeerde reizigers en ongekende stilte rond Schiphol...

Van onze verslaggever

amsterdam Ook vandaag wordt er nauwelijks gevlogen in Noordwest Europa. Dat verwacht Eurocontrol, de organisatie die het luchtverkeer in Europa coördineert. Het Nederlands luchtruim is zaterdag tot minstens 14.00 uur gesloten als gevolg van de aswolk die boven het land hangt.

Maar het kan veel langer duren eer er weer vliegtuigen mogen opstijgen. Ook vrijdag waagde niemand zich aan een voorspelling.

De wolk, ontstaan na de vulkaanuitbarsting woensdagochtend op IJsland, trok gisteren met ongeveer 40 kilometer per uur in zuidoostelijke richting. Dat was trager dan verwacht.

Het Nederlands luchtruim is sinds donderdagmiddag zes uur gesloten. Vliegen door een aswolk is gevaarlijk omdat de motoren van een toestel kunnen uitvallen.

De wolk breidde zich gisteren uit en legde een dikke grijsbruine deken boven Noordwest Europa. De IJslandse vulkaan is nog steeds actief.

Rond de 1.500 reizigers brachten ook de tweede nacht door op Schiphol. De meeste gestrande reizigers gingen veelal op zoek naar alternatief vervoer. De vraag naar tickets voor internationale treinen is nog nooit zo groot geweest. Andere reizigers huurden een auto. Er is op Schiphol geen huurauto meer te krijgen. Eurolines, de internationale busdienst, werd overspoeld met vragen naar busvervoer naar Londen.

Gestrande reizigers uit de Europese Unie hebben recht op een vergoeding. Zelfs bij ‘uitzonderlijke omstandigheden’ zoals nu, zei EU-commissaris Siim Kallas van Transport. Zij kunnen hun ticket omboeken of vergoed krijgen. En ze hebben recht op zorg in de vorm van een drankje, eten en onderdak. Ze hebben geen recht op vergoeding van bijkomende schade, zoals de reserveringskosten van hun hotel.

Tussen de vier- en vijfduizend Nederlandse middelbare scholieren zijn gestrand in het buitenland. Dat schatte een woordvoerder van Diogenes, de grootste aanbieder van schoolreizen in Nederland.

In het mortuarium op Schiphol liggen negen stoffelijke overschotten te wachten op vervoer. Volgens een woordvoerder werken alle vliegtuigmaatschappijen mee aan een snel vervoer van de overledenen. ‘Mij is toegezegd dat de lichamen mee kunnen met de eerste vluchten.’

De Britse komiek John Cleese (70) heeft wegens het vliegverbod een taxi van Oslo naar Brussel genomen. Dat kostte hem omgerekend 3.800 euro.

Cleese had in de Noorse hoofdstad zijn soloshow Paying My Ex-wife, Year Two (Dokken voor mijn ex-vrouw, tweede jaar) gespeeld. Hij wilde per se zaterdagmiddag in Brussel zijn. Alle treinen vanuit Scandinavië richting België waren volgeboekt.

Cleese (Monty Python, Fawlty Towers) is op tournee omdat hij, naar eigen zeggen, na de uiterst kostbare scheiding van zijn derde vrouw dringend geld nodig heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden