Vliegvelden, ambassades, een disco en het WTC

Terroristische aanslagen op Amerikaanse doelen zijn geen zeldzaamheid. De afgelopen twintig jaar kwamen daarbij honderden Amerikanen - burgers en militairen - om....

oktober 2000: Een rubberboot met explosieven ramt een Amerikaans marineschip in de havenstad Sanaa in Jemen, 17 Amerikaanse militairen gedood.

november 1999: Het gebouw van de Amerikaanse inlichtingendienst in Islamabad, Pakistan, wordt bestookt met raketten.

augustus 1998: Bij een bomaanslag op de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar-es-Salaam (Tanzania) komen 224 mensen om het leven.

juni 1998: Bij een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet vallen geen doden.

juli 1996: Bomaanslag op de Amerikaanse militaire basis in Khobar, Saudi-Arabië, 19 doden.

november 1995: Bomaanslag op kamp Amerikaanse Nationale Garde in Riaad, Saudi-Arabië, 17 doden.

februari 1993: Zes mensen komen om het leven en ruim duizend raken gewond bij een bomaanslag in de kelder van het World Trade Center in New York. Dader is de Pakistaan Ramzi Ahmed, hij krijgt levenslang.

december 1988: Een Amerikaans passagiersvliegtuig wordt neergehaald boven Lockerbie, Schotland, 270 mensen komen om. Voor deze aanslag zijn twee Libiërs veroordeeld.

april 1986: Bij een aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig op het vliegveld van Athene komen vier mensen om.

april 1986: Bomaanslag op een Amerikaanse discotheek in Berlijn, Duitsland, 150 mensen raken gewond. Libië wordt ervan verdacht achter de aanslag te zitten.

juni 1985: Twee gewapende Libanese shi'iten kapen een Amerikaans vliegtuig uit Athene met 153 mensen aan boord. De kaping wordt na zestien dagen na bemiddeling van Syrië beëindigd op het vliegveld van Beiroet. Een Amerikaan wordt aan boord doodgeschoten.

december 1985: Bij twee gelijktijdig uitgevoerde zelfmoordaanslagen van arabieren op incheckbalies van Amerikaanse en Israëlische vliegmaatschappijen in Rome en Wenen komen twintig mensen om het leven.

augustus 1985: Bij een autobom aanslag op een Amerikaanse basis in Frankfurt, Duitsland komen twee mensen om het leven.

april 1985: Achttien mensen komen om het leven bij een bomexplosie in een restaurant nabij een Amerikaanse basis in Madrid, waar veel Amerikanen komen.

november 1984: Een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Bogota, Colombia, kost een persoon het leven.

oktober 1983: Als gevolg van een autobom bij het hoofdkwartier van Amerikaanse militairen die deelnemen aan de vredesmissie in Libanon komen 241 Amerikaanse soldaten om het leven.

april 1983: Bij een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet komen 63 mensen om het leven, onder wie 17 Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden