Vliegtuigen VS ook beschoten in Zuid-Irak

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren Iraaks luchtdoelgeschut onder vuur genomen nadat er op hen was geschoten, voor de tweede keer deze week....

Reuters, AP, AFP

WASHINGTON/BAGDAD

Vlak voor het nieuwe incident sprak de Amerikaanse president Clinton met zijn Russische collega Jeltsin. De Russische regering vindt de Amerikaanse en Britse militaire acties tegen Irak in het kader van Operation Desert Fox onaanvaardbaar. Het telefoongesprek had de meningen niet veranderd, zei een woordvoerder van het Witte Huis, 'maar het is belangrijk te blijven bouwen aan de Amerikaanse-Russische betrekkingen'.

Bij het incident van gisteren raakten de Amerikaanse toestellen drie doelen, zei een legerwoordvoerder. De omvang van de schade is onbekend. Alle 24 Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen op patrouille boven Zuid-Irak keerden veilig terug naar hun basis. Irak maakte bekend dat bij de beschieting een boer om het leven is gekomen.

Maandag nam Iraaks afweergeschut drie vliegtuigen boven de noordelijke no-fly-zone onder vuur. De Amerikanen schoten terug en verwoestten het geschut. Vice-president Ramadan zei toen dat waarschijnlijk een Amerikaans vliegtuig was neergeschoten, hoewel het wrak niet was gevonden. Het Pentagon ontkende.

De hernieuwde escalatie in het conflict begon zondag toen Irak aangekondigde 'vijandelijke vliegtuigen' niet langer te zullen dulden in zijn luchtruim. Dinsdag ging Ramadan nog een stap verder en zei dat de Iraakse luchtmacht weer vliegt in de no-fly-zones. Er is echter geen enkel Iraaks vliegtuig gesignaleerd.

Gisteren voerden vliegtuigen van de geallieerden weer vluchten uit boven de noordelijke zone, na een dag te hebben overgeslagen vanwege slecht weer. De vluchten verliepen zonder incidenten en alle toestellen keerden terug op hun basis Incirlik in Turkije.

Irak probeert met zijn confrontatiestrategie te bereiken dat de economische sancties worden opgeheven. Om de kwestie, die tot grote verdeeldheid in de Veiligheidsraad heeft geleid, op de spits te drijven kondigde Irak deze week aan ook de samenwerking met de humanitaire hulpverleners van de VN te zullen staken. Saddam Hussein vindt dat het hulpprogramma 'voedsel voor olie' dient als excuus om de sancties te kunnen voortzetten, ondanks de zware gevolgen voor de Iraakse bevolking.

Irak maakte gisteren bekend dat in de maand november 8800 Iraakse burgers zijn gestorven vanwege oorzaken die zijn terug te voeren op de sancties. Onder hen zouden meer dan zesduizend kinderen zijn. De slachtoffers stierven aan ziekten als diarree en longontsteking en 2219 aan ondervoeding. Dat was niet nodig geweest als Irak voldoende medicijnen en voedsel had kunnen importeren, aldus een verklaring van het ministerie van Gezondheidszorg.

In augustus verklaarde de minister van Gezondheidszorg dat een miljoen Iraakse kinderen waren gestorven vanwege de sancties die in 1990 werden ingesteld na Iraks invasie van Koeweit.

In de Veiligheidsraad zijn Washington en Londen echter fel gekant tegen verlichting van de sancties. De enige manier waarop Irak van de sancties kan afkomen is door volledig mee te werken met de wapeninspecteurs van Unscom, vinden zij. Iraks tegenwerking leidde deze maand tot het vierdaags bombardement van Operation Desert Fox.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden