Vliegtaks mag

De voorzieningenrechter in Den Haag had woensdag goed nieuws voor minister Bos van Financiën. De omstreden heffing op vliegtickets is ‘niet onmiskenbaar strijdig’ met internationale verdragen, zoals de reis- en luchtvaartsector in een kort geding had aangevoerd....

De liefde voor het milieu bekoelt doorgaans snel zodra de portemonnee moet worden getrokken. De stormloop tegen de ‘vliegtaks’ was daarom te voorspellen. Er is alle reden de luchtvaartsector aan te slaan voor haar bijdrage aan de milieuvervuiling. Het is bovendien niet te rechtvaardigen dat weggebruikers wel brandstofaccijns en andere belastingen moeten betalen, maar vliegtickets en kerosine nog altijd onbelast zijn. Door de felle concurrentie is vliegen verhoudingsgewijs steeds goedkoper geworden en worden stoelen soms tegen dumpprijzen aangeboden. Dat beneemt het zicht op de werkelijke kosten die aan het vliegen zijn verbonden.

Daarmee zijn niet alle bezwaren tegen de vliegtaks onzin. Het grote probleem bij het belasten van het luchtverkeer is dat de aard van de sector welhaast dwingt tot een Europese, zo niet mondiale, aanpak. De heffing die het kabinet per 1 juli wil doorvoeren, treft echter alleen reizigers die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekken.

Dat er volgens de rechter geen juridische beletselen zijn voor een nationale heffing, zegt weinig over de effectiviteit ervan. Minister Bos zal zich ongetwijfeld verheugen op de 350 miljoen euro die de nieuwe belasting naar schatting jaarlijks oplevert. Er zal echter vermoedelijk nauwelijks minder worden gevlogen en de kans bestaat dat prijsvechters als Easyjet naar luchthavens vlak over de grens zullen uitwijken. Overigens zijn reizigers in dat geval een deel van het prijsvoordeel meteen kwijt aan benzine.

Of de uitspraak van de Haagse rechter stand houdt, moet nog blijken. Neemt het kabinet het milieu echt serieus, dan wordt alles op alles gezet om zo snel mogelijk tot Europese afspraken te komen.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden