Vliegramp Rusland is aanslag

In de wrakstukken van een van de twee in Rusland neergestorte vliegtuigen zijn sporen van explosieven aangetroffen die typerend zouden zijn voor aanslagen door Tsjetsjeense rebellen, zo is officieel bekendgemaakt....

Van onze correspondente Corine de Vries

De Russische veiligheidsdienst FSB wilde op deze claim niet reageren. FSB-woordvoerder Sergej Ignatsjenko gaf wel toe dat een terreuraanslag de waarschijnlijkste verklaring is voor de ramp met de Tu-154 die neerstortte bij Rostov. Over de oorzaak van de ramp met de Tu-134 bij Toela deed hij geen uitspraken.

De FSB maakte ook bekend dat tussen de 89 omgekomen inzittenden van de twee toestellen 'een aantal personen zijn aangetroffen die in verband te brengen zijn met terroristische aanslagen'. Aan boord van beide vluchten zat in ieder geval een vrouwelijke passagier met een typisch Tsjetsjeense achternaam. De twee zouden hun tickets kort voor vertrek van de vliegtuigen hebben gekocht en voor beide slachtoffers hebben zich geen familieleden bij de autoriteiten gemeld.

Russische kranten twijfelen er al drie dagen niet aan dat het vrijwel gelijktijdig neerstorten van de twee toestellen die van hetzelfde vliegveld waren vertrokken een terreuraanslag betreft. De FSB bleef zich evenwel tot gisteren vastklampen aan theorieën als toeval, menselijk falen of technische mankementen.

De sporen die zijn gevonden bij het wrak van de Tu-154 zouden het uiterst explosieve hexogeen betreffen. Diezelfde springstof is in 1999 gebruikt bij de appartementenbombardementen in Moskou en Volgodonsk, waarbij ruim 200 mensen om het leven kwamen. Volgens de autoriteiten waren deze aanslagen het werk van de Tsjetsjeense rebellen. Theorieën dat de FSB bij deze bomexplosies betrokken was, blijven ook de ronde doen.

De islamitische groep die de aanslagen op de vliegtuigen heeft opgeëist, stelt zich op een Arabische website voor als 'de Islambouli Brigades'. In de verklaring, waarvan de authenticiteit niet kon worden vastgesteld, staat dat aan boord van beide Toepolevs vijf zelfmoordenaars zaten die de vliegtuigen kaapten en vervolgens lieten neerstorten. Deze dubbele vliegramp is 'een eerste klap', waarna een golf van aanslagen zal volgen als steun aan moslims 'die lijden onder de Russische goddeloosheid'.

Eerder deze maand eiste 'de Islambouli Brigades van Al Qa'ida' de verantwoordelijkheid op voor een mislukte aanslag op de toen nog beoogde nieuwe premier van Pakistan, Shaukat Aziz. Volgens de passagierslijsten zat aan boord van de dinsdagavond verongelukte vliegtuigen slechts één buitenlander, een Israëliër.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden