Vliegeren voor gevorderden

Heeft u al een drone? Je kunt er een hoop lol mee hebben. Maar mag dat zomaar, overal een potje vliegen?

Obama heeft ze, de politie heeft ze, en nu heeft de buurman er ook een: de hobbydrone is in opmars. En dat is leuk, als iedereen zich een beetje aan de regels houdt. Drones zijn speelgoedvliegtuigjes voor volwassen kinderen. Ze zijn de nazaten van de op afstand bedienbare benzinevliegtuigjes en helikopters die je vroeger met je zeskanaalszender van Graupner bestuurde. Krankzinnig moeilijk was het om zo'n heli in de lucht te houden, en soms zelfs levensgevaarlijk.


De drones die nu verkrijgbaar zijn, zijn meestal quadkopters die dankzij een viertal wentelwieken veel stabieler zijn dan de heli's van weleer. Moderne toevoegingen als gyroscopen en gps maken de besturing ervan vele malen makkelijker. En daardoor aardiger omdat je het sneller onder de knie hebt. En minder kostbaar doordat je minder snel crasht.


De populairste is de Parrot AR Drone, een quadkopter inderdaad, die met behulp van smartphone of tablet wordt bediend. De jongste versie is het prettigst, onder meer vanwege de ingebouwde hd-camera en omdat je niet hoeft op te letten wat de voor- en achterkant is. Kantel je smartphone van je af, en deze drone zal altijd van je af vliegen. Kantel hem naar je toe en hij keert terug. Bij oudere modellen moest je aan de ledjes zien wat de 'voorkant' was, en moest er contra worden gestuurd als de drone op je af komt. Dat maakte vliegen soms toch nog tamelijk ingewikkeld, zeker als er om een obstakel gemanoeuvreerd moest worden. Vliegen met de jongste variant heb je binnen vijf minuten onder de knie, ook buiten en zelfs als het een beetje waait.


Aardig is dat deze drone zijn eigen wifiwolk maakt. Deze verbinding reikt tot 150 meter ver (en hoog, als de beveiliging wordt uitgeschakeld), wat over het algemeen voldoende is. Via de wifiverbinding kan de ingebouwde camera direct beelden streamen naar de smartphone, en zie je als piloot dus wat de camera ziet. De beelden kunnen meteen worden opgenomen op de telefoon, maar ze kunnen ook op een usb-stick worden bewaard, die 'meevliegt'.


Rond de Parrotdrone is een complete gemeenschap van vliegers ontstaan, die ervaringen en video-opnamen delen en tips uitwisselen. De AR.Drone Academy telt een kleine 70 duizend leden en is vermoedelijk een van de actiefste onlinegemeenschappen op het gebied van hobbydrones. De drones worden overigens niet alleen voor plezier gebruikt, onder meer na de aardbeving in 2011 in het Nieuw-Zeelandse Christenchurch werd de Parrot gebruikt om de schade vanuit de lucht op te nemen.


De Parrot heeft geen gps en dat is het enige gemis. De duurdere DJI Phantom heeft wel zo'n navigatiesysteem aan boord. Met gps kan van tevoren een route worden uitgestippeld, die het toestel automatisch doorloopt met mooi vloeiende bewegingen, waardoor de camerabeelden meer profi ogen. Gps is ook prettig als de verbinding tussen grondpiloot en toestel wegvalt; dan keert de DJI Phantom automatisch terug naar de plaats waar hij is opgestegen. De Phantom kan met de meegeleverde beugel een GoPro tillen, de populaire actiecamera die beelden van hoge kwaliteit schiet.


Welke moet je hebben? De Parrot is een gebruiksvriendelijke, veelzijdige drone. De bediening is eenvoudig dankzij de vele sensoren die de vlieger bijstaan en de ingebouwde hd-ready-camera levert aardige, maar geen spectaculaire beelden op. De duurdere DJI Phantom is net een stapje professioneler dankzij de gps-functie, maar heeft geen eigen camera. Je moet dus ook nog een GoPro kopen. Heb je die erbij, dan staat niets een professioneel ogende luchtvideo in de weg.


WAT MAG WEL EN WAT NIET?

Onder een hobbydrone verstaat de wetgever een op afstand bestuurbaar vliegtuigje/onbemand luchtvaartuig, dat alleen recreatief wordt gebruikt. Voor deze drones gelden dezelfde regels als voor een modelvliegtuig. Zo'n toestel is niet in staat een mens te dragen en heeft een maximaal startgewicht van 25 kilogram. Gemeenten stellen doorgaans eisen aan locaties waar gevlogen mag worden. Dus niet zomaar op het lokale voetbalveldje opstijgen. De exacte regels staan in de Regeling modelvliegen: bit.ly/18hIGKA


De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft een pagina met informatie voor dronevliegers: bit.ly/1aD1bJI

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden