Vliegeren voor een beter milieu

Ex-astronaut Wubbo Ockels demonstreert in Groningen een experimentele, schone manier van energie opwekken...

Het is dat er een auto staat met apparatuur. Dat studenten bij de auto een krakerig walkie-talkiecontact onderhouden met collega’s in het veld. En dat pers en fotografen zijn toegestroomd. Anders zou de gemiddelde passant zweren dat er in de weilanden bij Peizermade gewoon een potje wordt gevliegerd. In ieder geval niet dat er een uitvinding van Wubbo Ockels wordt gelanceerd, bedoeld om de planeet te redden van de ondergang.

De ‘energievlieger’ heet de vlieger van tien vierkante meter, een afgeslankte versie van Ockels’ laddermolen. De radiografisch bestuurbare vlieger gaat de lucht in aan een kabel. Door de kracht van de vlieger wikkelt de kabel van een lier, die daardoor ronddraait en stroom opwekt via een dynamo.

Als de vlieger op maximale hoogte is, zo’n 500 meter, wordt hij naar beneden gehaald, waarna hij weer langzaam omhoog gaat en er als het ware windenergie van grote hoogte naar beneden wordt gepompt.

Tenminste, als het werkt. Maar op deze dinsdagavond staat er nauwelijks wind. Er moet een soort föhn in de vorm van een vliegtuigje aan te pas komen om de vlieger – een kitesurfvlieger die de studenten hebben aangepast om hem radiografisch bestuurbaar te maken – op te blazen.

Na wat ‘gewalkie-talkie’ gaat het ding de lucht in. Al snel draait de vlieger achtjes op zo’n 300 meter hoogte. Zo kan hij zijn snelheid behouden, legt Susanne van den Bogaard uit. Nu wordt de vlieger nog door mensen bestuurd, maar het is de bedoeling dat op termijn die functie wordt geautomatiseerd. ‘Nu doen we het op gevoel, maar het kan natuurlijk veel beter.’ De laddermolen moet in de toekomst veel huishoudens van stroom voorzien.

De lancering van de vlieger zou eigenlijk in het Groninger Stadspark plaatsvinden, naast het podium waar gitarist Jan Akkerman zou gaan spelen op vliegerstroom. Het Stadspark bleek echter te beschut en dus werd uitgeweken naar Peizermade. Maar vliegerstroom die na een eerder experiment was opgeslagen, bood uitkomst. Akkerman kon toch spelen en aantonen dat het werkt.

In het stadspark was de lancering live via een beeldscherm te volgen. De vlieger van Peizermade kan ongeveer 3 kilowatt stroom opwekken. Jan Akkerman verbruikte in 25 minuten zo’n 2,5 kilowattuur.

Als je techniek aan cultuur koppelt, wordt het minder abstract, zegt Wubbo Ockels. ‘En de cultuur moet anders. Duurzaamheid moet iets worden waar je leuke dingen mee kunt doen. Want alleen dan hebben we er veel voor over.’

Dat duurzaamheid zo traag van de grond komt, ligt volgens Ockels niet aan een gebrek aan technische mogelijkheden, maar aan manco’s in de regelgeving. ‘De apparatuur is er, maar de regelgeving niet. Een regering kan de toekomst niet maken, maar ze kan haar wel regelen.’

Ockels is al ruim tien jaar bezig met zijn laddermolen, die veel hoger kan dan een traditionele windmolen – en dus sterkere wind kan vangen. De molen bestaat uit een rij grote vliegers aan een kabel. Volgens de voormalige astronaut kan de molen ook worden ingezet om schepen voort te bewegen bij tegenwind.

Het lot van de aarde is ons grootste probleem, zegt Ockels. Uitvindingen zoals elektrische auto’s, Ockels’ superbus en de laddermolen kunnen een verschil maken. ‘Waarom voelen we niet dat we het récht hebben om een schonere wereld te eisen? Het is niet jouw douchekop die het milieu redt. Maar het kan wel jouw wens zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden