Vliegende tackle van echtgenote komt Hollande hoogst ongelegen

ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Met een vliegende twitter-tackle op Ségolène Royal heeft Valérie Trierweiler, Frankrijks eerste dame, de Franse president in een ongemakkelijke positie gebracht.

Royal neemt het in haar kieskring, de stad La Rochelle, op tegen een andere socialistische kandidaat, Olivier Falorni. Daarbij wordt ze gesteund door alle tenoren van de Parti Socialiste, inclusief president François Hollande, met wie ze tot vijf jaar geleden het leven deelde.

De lokale politicus Falorni had maandag een oproep van het partijbestuur om zich terug te trekken naast zich neergelegd; hij vindt Royal een indringster. De socialistische partijleider Martine Aubry en Cécile Duflot van milieupartij EELV waren dinsdag in La Rochelle om Royal bij te staan, die de beoogde nieuwe voorzitter van het parlement is.

Toen stuurde Trierweiler dinsdag rond twaalf uur een tweet de wereld in. 'Een aanmoediging voor Olivier Falorni, die niets laakbaars heeft gedaan, en die al zoveel jaren strijdt aan de zijde van de Rochelais met onbaatzuchtige betrokkenheid.'

Een mededeling die, afkomstig van een voormalig politiek journaliste, niet mis te verstaan is. Trierweiler heeft kennelijk willen onderstrepen dat ze onafhankelijk in het leven staat, ook als eerste dame van Frankrijk.

Het is geen geheim dat de relatie tussen de vorige en de huidige mevrouw Hollande ongemakkelijk is. In 2007, toen Royal presidentskandidate was en de verhouding van Trierweiler met Hollande net bekend werd, liet de als links bekend staande Trierweiler weten niet te zijn gaan stemmen. 'Ik kon het niet, ik wilde niet.' In de campagne ontweek ze Royal. Ook Hollande had zichtbaar moeite zich een houding te geven tegenover zijn ex.

Hij zal nu zijn houding ten opzichte van zijn huidige partner moeten bepalen. Een dergelijk meningsverschil in het Élysée komt aan de vooravond van de tweede ronde, die zondag wordt gehouden, hoogst ongelegen.

'Het enige wat voor ons telt is de steun van François Hollande aan Ségolène Royal. Die is helder en duidelijk', zei Aubry zuinig.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden