Vliegen, voorheen vies, nu klimaatneutraal

110 duizend Nederlandse vliegreizen zijn in 2007 klimaatneutraal. Reizigers compenseren hun ‘vieze’ vluchten met investeren in milieuprojecten...

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Het aantal Nederlanders dat zijn vliegreis klimaatneutraal maakt, is de afgelopen maanden sterk gestegen. De twee Nederlandse bedrijven die reizen compenseren, Trees for Travel en Greenseat, verwachten dit jaar een omzetstijging van 400 tot 500 procent.

Live Earth
Het afgelopen weekeinde was voor de bedrijven een grote klapper. De wereldwijde actie Live Earth zorgde voor acht keer (Greenseat) tot dertig keer zo veel (Trees for Travel) bestellingen op de website als normaal, zeggen woordvoerders van de organisaties.

Op het eind van het jaar zal de broeikasuitstoot van ongeveer 110 duizend Nederlandse vliegreizen in 2007 zijn gecompenseerd in duurzame energie of bosbouwprojecten, verwachten de bedrijven. Op het totaal aantal vliegreizen vanaf Schiphol – 40 miljoen per jaar – is dat overigens maar 0,28 procent.

Reizigers kunnen op de websites van de bedrijven invullen welke vliegreis ze maken. Compensatie binnen Europa kost ongeveer 17 euro; een verre reis ongeveer 60 euro. De projecten worden uitgevoerd in Ecuador, Oeganda, Maleisië, Tsjechië, Nieuw Zeeland, Jamaica en Nederland.

Compensatie-optie
Bij gelijkblijvende groei zal in 2008 al 1 procent van de Nederlandse vliegreizen worden gecompenseerd, zegt Niels Korthals Altes van Greenseat. ‘Maar in werkelijkheid zal dat veel meer zijn. Waarschijnlijk gaat ook de KLM een compensatie-optie aanbieden. Enkele procenten marktaandeel moet haalbaar zijn.’

De milieubeweging had aanvankelijk twijfels over het compenseren van CO2-uitstoot, maar heeft die opzij gezet. ‘In het begin waren we ronduit afwijzend’, zegt klimaatexpert Ronald Pols van Milieudefensie, dat klant is van Trees for Travel. ‘We dachten dat compensatiesystemen zouden afleiden af van de echte maatregelen, zoals energiebesparing. Maar nu levert compensatie zo veel geld op dat je met goede argumenten moet komen om ontwikkelingslanden dat te ontzeggen’, aldus Pols.

Weliswaar komt niet al het geld in die landen terecht, zegt Pols, maar vooral de extra duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden zijn zo gunstig dat Milieudefensie daar niet tegen kán zijn. ‘We hebben liever dat een schooltje een zonnepaneel krijgt dan dat er een boom wordt geplant. Bossen in tropische streken zou je eigenlijk voor eeuwig moeten blijven beheren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden