Vliegbasis Soesterberg in bezit van provincie

De vliegbasis Soesterberg wordt eigendom van de provincie Utrecht. Vandaag tekent het ministerie van Defensie een intentieovereenkomst met de provincie om het terrein van ongeveer 500 hectare over te nemen....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

Het ministerie verkoopt het terrein in de verwachting dat het grotendeels groen blijft, en dat bebouwing slechts beperkt wordt toegestaan. Hierdoor kan de provincie de grond voor de laagst mogelijke prijs per vierkante meter kopen.

In januari wil de provincie met de gemeenten Zeist en Soest een ruimtelijk plan maken voor het gebied, de blauwdruk voor het bestemmingsplan. In januari 2008 verlaat Defensie de basis.

De vliegbasis is een cruciale schakel in de intensivering van de ecologische hoofdstructuur. Vooruitlopend op het vertrek, heeft de provincie Utrecht de afgelopen jaren met omliggende gemeenten en natuurorganisaties afspraken gemaakt het terrein in te richten volgens het programma Hart van de Heuvelrug.

Dit plan beoogt het groen in dit gebied te intensiveren, door de groene stroken beter op elkaar aan te laten sluiten. Nu de militaire invulling van het terrein wordt losgelaten, kan een uitgestrekt natuurgebied – van de Veluwe tot en met het Gooi – ontstaan.

Het nieuwe college van de gemeente Soest heeft eerder dit jaar aangegeven meer te willen bouwen dan binnen Hart van de Heuvelrug het plan was. Deze ambities worden door de aankoop door de provincie onmogelijk gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden