Vleugje zorgtoeslag

Zorgtoeslag is voor velen een teug frisse lucht. Het geld komt altijd een paar dagen voor het reguliere maandinkomen binnen. Dat geeft even respijt.


Het is een aflopende zaak, nu de zorgtoeslag zelf buiten adem begint te raken. Bij de invoering van de basiszorgverzekering in 2006 hanteerde Den Haag het principe dat zorgkosten nooit boven een bepaalde grens mochten uitkomen, afhankelijk van het inkomen. De zorgtoeslag was de blaasbalg die daarvoor zorgde. Dat principe is al snel verlaten, want het viel niet vol te houden.


Zorgtoeslag is wel altijd een politiek instrument gebleven. Toen in 2013 het eigen risico voor de zorgverzekering omhoog ging van 220 naar 350 euro per jaar, kregen de laagste inkomens compensatie via de zorgtoeslag. In 2014 is dat weer teruggedraaid, omdat de basisverzekering goedkoper werd. Om de burger toch wat lucht te geven, is er een algemene belastingverlaging van 0,75 procent doorgevoerd. Die verdwijnt volgend jaar weer.


Per saldo wordt het gewoon minder. In 2012 ging de zorgtoeslag nog naar gezinnen met een inkomen tot 51 mille. Dat is in 2014 gedaald naar 37 mille. Voor alleenstaanden daalde de inkomensgrens van 35 naar 28 mille.


In 2013 viel de klap vooral bij gezinnen met een gezamenlijk jaarinkomen tussen 35- en 50 duizend euro. In 2014 ziet deze middengroep de zorgtoeslag bijna of geheel verdwijnen. En dit jaar krijgen ook de gezinnen met een inkomen tot 35 duizend te maken met een sterke afname. Twee partners samen ontvangen gemiddeld 450 euro minder dan in 2013.


Het dwingt u tot strakker budgetteren, vooral als uw reguliere inkomen niet toeneemt. Als uw inkomen wel een stuk hoger is dan vorig jaar, is het ook opletten geblazen. Iedere 1.000 euro extra inkomen kost u 90 euro per jaar aan zorgtoeslag. Als u er niets aan doet, moet u volgend jaar geld terugbetalen.


Daar is niemand blij mee. U kunt dus beter uw inkomen aanpassen door via toeslagen.nl in te loggen met uw Digid. Zet de toeslag niet stop, maar schat liever het inkomen hoger in. Wie de toeslag beëindigt en er later toch recht op heeft, moet hem opnieuw aanvragen. Als u het inkomen te hoog inschat, corrigeert de Belastingdienst dat vanzelf via de eindafrekening.


Via toeslagen.nl kunt u ook uw bankrekeningnummer wijzigen. Dat nummer moet tegenwoordig hetzelfde zijn als bij de aangifte. Meer dan 100 duizend mensen ontvangen daarom al een tijdje geen toeslagen meer.


Volgend jaar worden de toeslagen en allerlei andere regelingen vervangen door een huishoudentoeslag. Het wordt misschien wat eenvoudiger, maar niet royaler. U zult uw adem wat langer moeten inhouden.


Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.