Vleugje Chirac

Van de Bourbon-dynastie, die na de Franse Revolutie weer de troon besteeg, werd wel gezegd: ze heeft niets geleerd en is niets vergeten. Voor de wijziging van de Franse regering die president Nicolas Sarkozy heeft doorgevoerd, dringt zich een overeenkomstige kwalificatie op.

De herschikking van het kabinet hing geruime tijd boven de markt. Sarkozy is al vele maanden in slechte doen. De regionale verkiezingen in het voorjaar verliepen dramatisch slecht voor zijn UMP. De affaire rond Liliane Bettencourt, de schatrijke erfgename van L'Oréal, riep vragen op over zijn integriteit. De slag om de pensioenhervorming kostte veel politiek kapitaal - en is trouwens nog niet definitief gewonnen. In de peilingen is het persoonlijke aanzien van de president fors gedaald.


Onder zulke omstandigheden kan een verversing van de ministersploeg een probaat middel zijn om een nieuwe start te maken en het politieke initiatief te heroveren. Daarvoor is dan wel nodig dat de nieuwe regering een paar aansprekende namen telt. Op dat punt is de herschikking teleurstellend. Zo verrassend als Sarkozy's eerste regering in menig opzicht oogde, zo conventioneel is zijn nieuwe ploeg. Om te beginnen behield premier François Fillon zijn post. Dat kan niet verbazen, want de premier is een solide regeringsleider, wiens score in de peilingen trouwens redelijk op peil blijft. Maar curieuzer is dat veel andere ministers ook mogen aanblijven en dat enkele nieuwelingen duidelijk het stempel van het ancien régime dragen. Te weten: het ancien régime van Jacques Chirac.


Dat geldt in het bijzonder voor Alain Juppé, de nieuwe minister van Defensie. Oud-premier Juppé was een vertrouweling van Chirac en moest weinig weten van Sarkozy's revolte tegen het gaullistische establishment. Hij is bovendien in 2004 veroordeeld wegens misbruik van publiek geld. Ook de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie, voorheen minister van Justitie, stond destijds dichter bij Chirac en is een politicus met een lange maar weinig opwindende staat van dienst.


Mogelijk schermt de president met deze regeringswisseling met name zijn rechterflank af en schept hij een sterkere uitgangspositie voor de verkiezingen van 2012. Maar hij levert er wel originaliteit en durf voor in.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden