Vleugellamme feniks

'We wilden een nieuwe naam waarop we trots kunnen zijn.'..

Michael Capellas, topman van het 'nieuwe' telecomconcern MCI zei het maandag zonder een spoor van ironie. Toch moet hij een flinke kluif aan de bedrijfsnaam hebben gehad. Want MCI staat op de puinhopen van wat de geschiedenisboeken is ingegaan als de grootste boekhoudfraudeur met een beursnotering: WorldCom.

Elf miljard dollar omzet zogen Capellas' voorgangers uit hun duim. Die 'onregelmatigheden' zijn aan het licht gekomen sinds WorldCom in juli bescherming vroeg tegen zijn schuldeisers. Die hadden 41 miljard dollar van het concern tegoed.

Als WorldCom naast de Chapter 11-regeling had gegrepen, zou het grootste bankroet uit de Amerikaanse geschiedenis een feit zijn geweest. Als de rechter zijn zegen geeft, maakt WorldCom in oktober een herstart. Als MCI - het Amerikaanse belbedrijf met de legendarische merknaam dat door het concern in 1998 werd ingelijfd.

De feniks die uit de as verrijst is de op een na grootste aanbieder van interlokaal telefoonverkeer in de Verenigde Staten. Fors afgeslankt, dat wel: verdwenen is 36 miljard dollar van de totale schuldenlast. Met het resterende schuldenniveau van 3,5 à 4,5 miljard dollar 'valt heel goed te leven', stelt Capellas.

De concurrenten staan niet te juichen bij de herrijzenis van WorldCom. Zij torsen nog altijd zonder uitzondering grote schulden op de schouders - een molensteen van 22,6 miljard voor marktleider AT & T, 21,1 miljard voor de nummer 4 in long distance-verkeer Sprint en acht miljard voor telecombedrijf Verizon.

Hun grootste vrees is dat het herboren MCI gaat stunten met de prijzen om klanten weg te lokken bij de concurrentie. De kans daarop is klein. Prijsbeuken is wat WorldCom aan de rand van de afgrond bracht; omdat het na alle kortingen aan klanten amper nog marge haalde, moest het wel winst verzinnen.

Het mag niet alle rivalen overtuigen. 'Chapter 11 is bedoeld om de gevolgen van dommigheid op te vangen, niet van crimineel gedrag', sputtert vice-president Bar van Verizon. Zijn baas, Ivan Seidenberg, kan met nóg minder woorden toe: 'Misdaad loont.'

Is het écht?

Vraag het de twintigduizend werknemers van MCI, die hun baan zagen sneven (een kwart van het totaal). Vraag het de vijf topmanagers van WorldCom die justitie nog in het vizier heeft. Vraag het de nieuwe financiële topman van MCI, die een kwart van de jaaromzet zag verdampen. Vraag het tienduizenden klanten die niet hebben afgewacht of het telecombedrijf het hoofd boven water zou houden.

MCI is voorlopig het enige waarop Michael Capellas en de zijnen trots op mogen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden