Vleesverwerker Vion verkoopt zijn winstgevendste divisie

De verlieslijdende vleesverwerker Vion verkoopt de winstgevendste divisie van het bedrijf, Vion Ingredients. De Amerikaanse concurrent Darling International betaalt 1,6 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel.

AMSTERDAM - Vion had het beste paard van stal al in april te koop gezet. De deal vormt het sluitstuk van een grootschalige reorganisatie die het bedrijf sinds vorig jaar doorvoert. Veel andere bedrijfsonderdelen werden al verkocht, gesloten of afgeslankt.


De omzet van Vion is gehalveerd tot 4,5 miljard euro. Het is de prijs die Vion betaalt om zich voortaan zonder een grote schuldenlast verder te kunnen toeleggen op de productie en verkoop van vers varkens- en rundvlees in Nederland en Duitsland.


Vion Ingredients, dat een hoofdkantoor heeft in Brabantse Son, heeft 58 bedrijven in Europa waar slachtafval wordt verwerkt. De gelatine, eiwitten en vet die zij uit de vlees en botresten winnen, worden onder meer doorverkocht aan bedrijven in de levensmiddelenindustrie, cosmeticabedrij- ven en farmaceuten. Daarmee maakte het vorig jaar nog een winst van ruim 200 miljoen euro. Er werken ongeveer zesduizend mensen bij het bedrijfsonderdeel.


Het beursgenoteerde Darling International uit Texas is met 3.400 medewerkers aanmerkelijk kleiner dan het bedrijf dat het overneemt. Darling doet in Noord-Amerika hetzelfde als Vion Ingredients. 'Geografisch en inhoudelijk vullen de bedrijven elkaar uitstekend aan', liet Vion maandag in een persverklaring weten.


De grootaandeelhouder van Vion, de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), reageerde 'tevreden maar bedroefd' op de deal. 'We zijn tevreden over de opbrengst, maar tegelijk nemen we afscheid van een bedrijf waar we jarenlang bij betrokken waren', zegt bestuurslid Peter Koeijer tegen Het Financieele Dagblad. Volgens Koeijer leed Vion Ingredients onder de financiële malaise bij de rest van Vion. Er was geen geld meer voor kansrijke investeringen. Door de verkoop aan de Amerikanen is er weer perspectief voor het bedrijf.'


Ook resterende onderdelen van Vion, waar na de afsplitsing van de Ingredients-divisie nog altijd twaalfduizend mensen werken, kunnen volgens Peter Koeijer van de ZLTO weer vooruit dankzij de 1,6 miljard euro van de Amerikanen.


Vion leed vorig jaar een verlies van 830 miljoen euro, voornamelijk omdat het de slachterijen in het Verenigd Koninkrijk reorganiseerde en aankondigde ze volledig te willen afstoten. Daardoor verdampte het eigen ver- mogen tot 100 miljoen euro nega- tief.


De slachter was voor de crisis juist groots op overnamepad gegaan. In de jaren daarna kreeg het bedrijf onder meer te maken met prijsvechtende supermarkten. Die willen niet alleen minder betalen, maar komen ook vaak pas laat over de brug met hun betalingen aan vleesverwerkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden