Column

'Vleesverslaafden kunnen hun dagelijkse portie dierenleed overal bestellen'

Vleesverslaafden zullen de belofte van kweekvlees op hun bord aangrijpen om onverschillig hun dagelijkse portie dierenleed te blijven verorberen, zegt Malou van Hintum.

Professor Mark Post tijdens de presentatie van de kweekburger in een studio in Londen. De hamburger is gekweekt van vlees in een Maastrichts laboratorium.Beeld epa

Daar was-ie dan afgelopen maandag, het allereerste stukje aan elkaar geplakte runderspiervezels. De labhamburger. Fascinerend. Vooral vanwege de achterliggende gedachte: mensen zijn vleeseters, ze willen steeds meer vlees eten, en daarom gaan we het kweken. Want dat is beter voor dier en milieu.

Smeerleverworst
Ik vind het flauwekul. Mensen mogen dan omnivoren zijn, elke dag vlees eten is nergens voor nodig en zelfs ongezond. Terwijl op een pakje sigaretten staat 'roken veroorzaakt verstopping van de bloedvaten, hartaanvallen en beroertes' - niet waar overigens; de káns daarop is wel groter als je rookt - ontbreken vergelijkbare gezondheidswaarschuwingen op vleeswaren. Waarom?

Vlees kan te veel zout en verzadigd vet bevatten, waardoor het risico op een hoge bloeddruk toeneemt en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Sommige vleeswaren zijn zelfs zo ongezond dat het Voedingscentrum adviseert ze niet aan kinderen te geven.

Zo mogen kinderen van 4 tot 12 jaar niet meer dan één boterham met (smeer)leverworst per dag eten, en jongere kinderen kunnen er maar beter helemaal vanaf blijven.

Dertig jaar
Stel dat kweekvlees wel gezond vlees is, dan duurt het te lang voordat het in de schappen ligt. Volgens wetenschapper Mark Post, de man achter de labburger, gaat het nog tien tot twintig jaar duren voordat we kweekvleesworst op ons boodschappenlijstje kunnen zetten. Aangezien wetenschappers meestal te optimistisch zijn over de termijn waarop ze resultaten denken te boeken, kunnen we daar waarschijnlijk nog een jaar of tien bij optellen.

Dat is lang, veel te lang voor de dieren die opgesloten en mishandeld worden en volgepropt met antibiotica totdat ze rijp zijn voor de slacht. Minder en kwalitatief beter vlees eten, daar hebben mensen, dieren en het milieu wel wat aan. Dat levert ruimte, water en energie op; drie dingen die juist steeds schaarser worden.

Elke minuut wordt een stuk bos ter grootte van 36 voetbalvelden gekapt, vooral om runderen te laten grazen en soja voor veevoer te telen. Willen we dat, in afwachting van de Postvleeshamburger, de komende dertig jaar zo laten doorgaan?

Vleesverslaafden
U hoeft heus niet fulltime vegetariër te worden. Maar de manier waarop nogal wat vleeseters de dagelijkse behoefte aan een stukje dood dier op hun bord verdedigen, doet denken aan verslaafden die onder geen beding hun tabaks- of alcoholconsumptie willen veranderen.

De tabaksverslaafden gelden inmiddels als paria's die in speciaal daarvoor aangewezen ruimten hun verwerpelijke gewoonte mogen beoefenen, in het zicht maar uit de reuk van een publiek dat wel beter weet.

Alcoholisten kunnen afkickprogramma's volgen, en langzaamaan neemt de maatschappelijke weerstand tegen stevig drinken toe.

Maar de vleesverslaafden onder ons kunnen, omdat ze de bite en de smaak niet willen missen, hun dagelijkse portie dierenleed overal bestellen. Hamburgers, worst, speklappen, gehaktballen, saucijsjes of slavinken: de vleesverslaafde mag het allemaal openlijk en schaamteloos naar binnen werken.

Door een toekomst vol kweekvlees te beloven wordt die verslaving niet ter discussie gesteld, maar gelegitimeerd. Want vleeseters kunnen, in afwachting van een beter alternatief, doodgewoon blijven doorvreten.

Het komt rond 2040 immers allemaal goed. Ja toch?

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter @malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden