NieuwsVleesfraude

Vleesfraudeurs verkochten 7 miljoen nephamburgers aan Franse voedselbanken

Franse voedselbanken zijn slachtoffer geworden van een grootschalige vleesfraude. Oplichters verkochten 780 ton nepgehakt aan Franse liefdadigheidsinstellingen die eten aan de armen uitdelen; goed voor bijna 7 miljoen ‘hamburgers’ tussen juli 2018 en maart 2019.

Vrijwilligers van de voedselbank van Gironde, in de buurt van Bordeaux.  Beeld AFP
Vrijwilligers van de voedselbank van Gironde, in de buurt van Bordeaux.Beeld AFP

Het gehakt waar de hamburgers van waren gemaakt bleek geen vlees te bevatten, maar een mix van vet, dierenhuiden, zetmeel en soja. Het bedrijf dat wordt verdacht van de fraude probeerde zo de kosten te drukken en de winstmarge te vergroten.

Vier Franse liefdadigheidsorganisaties – het Rode Kruis, Restos du Coeur, Secours Populaire en de Federatie van voedselbanken – werden het slachtoffer van de zwendel. In februari trokken de voedselbanken aan de bel, nadat er twijfels waren gerezen over de kwaliteit van de hamburgers. De smaak, kleur en textuur van de burgers waren volgens de voedselbanken abnormaal. De Franse autoriteiten onderzochten in een laboratorium zo’n veertig monsters, die stuk voor stuk geen echt gehakt bleken te bevatten. In maart werd het imitatievlees uit de handel genomen. Volgens de Franse autoriteiten vormt het geen gevaar voor de gezondheid.

Een woordvoerder van de Franse fraudebestrijdingsdienst noemde het ‘schokkend dat de oplichters blijkbaar dachten dat we minder streng controleren als het om voedingsmiddelen voor de allerarmsten gaat’. De voedselbanken hadden in totaal 1.500 ton aan burgers bij de frauduleuze leverancier besteld, voor een bedrag van 5,2 miljoen euro. De naam van het verdachte bedrijf is niet bekendgemaakt. Tegen de eigenaars is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Zij worden verdacht van oplichting in georganiseerd verband en riskeren een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 1,5 miljoen euro.

De oplichters lieten de imitatieburgers in Polen fabriceren. Volgens de Franse dienst voor fraudebestrijding is er naast de Franse leverancier en de Poolse producent nog een Frans bedrijf bij de oplichting betrokken. Dat derde bedrijf zou hebben bemiddeld bij de verkoop van het nepvlees. De eigenaars van de betrokken Fransen bedrijven zijn verhoord in het kader van het onderzoek. De Franse autoriteiten hebben de Poolse justitie ingelicht over de fraudezaak.

Paardenvleesschandaal

Het is niet de eerste keer dat Frankrijk wordt opgeschrikt door een grootschalige fraudezaak in de vleesindustrie. In 2013 kwam de zogeheten ‘Spanghero-affaire’ aan het licht, in de volksmond bekend geworden als het paardenvleesschandaal. Het rundvlees dat het Franse vleesverwerkingsbedrijf Spanghero verwerkte in kant-en-klaarmaaltijden bleek paardenvlees te zijn. Het paardenvlees belandde in 4,5 miljoen maaltijden in supermarkten in dertien Europese landen. Bij die zaak waren ook twee Nederlanders betrokken. In januari stonden zij in Parijs voor de rechter, net als twee Franse ex-directeuren van Spaghero. Tegen de verdachten zijn gevangenisstraffen tot vier jaar geëist.

Paardenbiefstuk. Beeld Alamy Stock Photo
Paardenbiefstuk.Beeld Alamy Stock Photo

Ook in Nederland was er sprake van een paardenvleesschandaal. Het Openbaar Ministerie heeft in januari drie jaar celstraf geëist tegen de eigenaar van een slachterij in Dodewaard wegens het illegaal vermengen van goedkoop paardenvlees met rundvlees en valsheid in geschrifte. Daardoor was circa 400 duizend kilo vlees niet meer herleidbaar naar de bron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden