NieuwsCoronavirus

Vleesbedrijf zet werknemers onder druk om corona te verzwijgen

Van Rooi Meat geeft zijn werknemers opdracht om te verklaren dat ze gezond zijn, ook al hebben ze verschijnselen van corona. Dat schrijft de NOS op haar site. Het bedrijf kwam eerder in opspraak toen werknemers besmet bleken met corona. De productie werd enkele weken stilgelegd.

Gerard Reijn
Coronamaatregelen bij Van Rooi Meat in Helmond: spatschermen tussen de werknemers. Beeld Van Rooi Meat
Coronamaatregelen bij Van Rooi Meat in Helmond: spatschermen tussen de werknemers.Beeld Van Rooi Meat

Dagelijks moeten de werknemers van slachterijen invullen of ze gezond zijn. Tegen de NOS hebben enkele werknemers verklaard dat leidinggevenden van Van Rooi Meat in Helmond, met 1.700 man personeel een van de grootste slachterijen in Nederland, hen hadden gezegd dat ze hoe dan ook het vakje ‘gezond’ moesten aankruisen. Zo werkten ze naar eigen zeggen door terwijl ze wel verschijnselen van corona hadden. Enkelen zeggen dat ze zich niet durfden ziek te melden, uit angst dat ze dan niet meer zouden worden opgeroepen voor werk en niet meer zouden worden betaald.

De GGD neemt de aantijgingen serieus. De vestiging van Van Rooi Meat in Helmond heeft een brief gekregen waarin de GGD onaangekondigde controlebezoeken aankondigt. Die controles zullen niet gaan over de werkomstandigheden, maar over de omstandigheden waaronder werknemers de formulieren invullen. ‘Liegen op de gezondheidsverklaringen is onacceptabel’, zegt directeur Ellis Jeurissen van de GGD Brabant-Zuidoost.

Directeur Marc van Rooi ontkent tegenover de NOS dat het personeel werd geïnstrueerd te liegen over gezondheidskwesties. ‘Dit is bij mijn weten niet gebeurd’, zegt hij.

Volgens de GGD zou het bedrijf eerder al resultaten van een onderzoek hebben gemanipuleerd, waardoor een steekproef onder werknemers niet meer representatief was. Daarna moest een tweede steekproef worden genomen.

Lees ook

Onderzoek naar sjoemelslachthuizen gestaakt vanwege traag NVWA
Een strafrechtelijk onderzoek naar misstanden in slachthuizen in Noord-Nederland is stopgezet vanwege nalatigheid bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

147 besmettingen in één slachthuis: hoe heeft het zover kunnen komen?
Door de grote corona-uitbraak in een slachthuis in Groenlo, waar in mei147 medewerkers besmet raakten, verkeren plots alle verantwoordelijke partijen in hoogste staat van paraatheid. Konden de vleesfabrieken te lang ongestoord hun gang gaan?

Corona ontmaskert misstanden bij Duitse slachterijen
Toen op een Nederlandse slachterij in het Duitse Bad Bramstedt tientallen vooral Roemeense werknemers positief werden getest op het coronavirus, was er ineens aandacht voor hun beroerde arbeids- en leefomstandigheden. ‘Dit is een goede dag. Met dank aan onze gruwelijke vriendin corona.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden