Vlees of vis

Het diner was op uitnodiging van mensen uit de platenindustrie. Omdat we pas om negen uur gereserveerd hadden, werden we getracteerd op een surprisediner....

We mochten vlees of vis.

Een van mijn dierbare tafelgenoten, een bourgondische Antwerpenaar, wilde toch weten wat voor vis en vlees. Die vraag bleef onbeantwoord, anders zou immers de verrassing eraf zijn. Vervolgens ging de Antwerpenaar opnoemen welke soorten vis en vlees hij in elk geval niet wilde eten. ‘Geen snoek, geen karper, geen poon, geen lam, geen kangoeroe’, klonk het over tafel.

De sfeer werd grimmig. Niet alleen door de bediening.

Want dineert men met mensen uit de platenwereld, dan lijkt het vaak alsof men in een aflevering van The Bold and the Beautiful stapt: niemand gaat met de billen bloot, nooit komt het aapje uit de mouw, feitelijk wordt er niets gezegd, waardoor zo’n serie ook duizenden aflevering heeft en geen plot.

De muziek zelf is vaak een uiting of sublimatie van gevoelens maar ook, sinds de uitvinding van het vinyl, een product. Als platenbaas moet je zowel bold als beautiful zijn: hard genoeg om geld te verdienen aan de artiesten, maar ook mooi en eerlijk genoeg om open met hen om te gaan.

Maar wie zich eerst vriendschappelijk en dan weer zakelijk opstelt, wekt wantrouwen. Daar komt nog bij dat er van de artiest wel iets van bescheidenheid en dankbaarheid voor de gedane inspanningen wordt verwacht, zeker als het product niet genoeg in het laatje brengt. Pas als je een paar ton binnenbrengt, draaien de rollen om en kun je de formaliteiten laten varen.

Maar zoals mijn vader zegt: ‘Wat op ’s hertsens grond leidt kwelt naar de keel en werkt als nieuwe wijn die tot de spon uitbarst.’ De wijn, die wij gelukkig wél zelf mochten kiezen, vloeide rijkelijk. ‘Geen eend, geen kikkerbillen, geen slakken en beslist geen struisvogel!’, klonk het over tafel. Ik heb die avond geen blad voor de mond genomen en nauwelijks gegeten, vlees noch vis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden