Vlees: niet meer wat het was

Een half jaar geleden klaagde een stel vleesproducenten bij de Voedsel- en Warenautoriteit over De Vegetarische Slager, een fabrikant van vleesvervangers die het waagde zijn nepvlees gewoon vlezige namen te geven. Zo verkocht hij kipsateetjes en gehaktballen die eigenlijk sojasateetjes en sojaballen waren. 'Misleidend', vond het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren. 'Als er ergens kip op staat, verwacht je dat er kip in zit en geen soja.'


Nu er paardenvlees als rundvlees wordt verkocht hoor je het Productschap niet. Terwijl het argument hetzelfde is. Als er ergens rund op staat verwacht je dat er rund in zit.


Helaas, vlees is ook niet meer wat het geweest is.


Een Nederlandse handelaar lijkt de spin in het web. De man kocht dood paard in Roemenië, sloeg het op in Breda, stuurde het naar Frankrijk waarna het als rundvlees in Engelse hamburgers en magnetronmaaltijden belandde. Moet je net de Engelsen hebben - dat werd dus een groot schandaal. Inmiddels blijkt ook in onze Euroshopper-lasagna paard te zitten.


Het goede nieuws is dat niemand dat ooit heeft geproefd. Dan zijn er twee opties: óf paardenvlees smaakt hetzelfde als rundvlees, óf de kopers van Euroshopper-lasagna proeven het verschil gewoon niet meer - met dank aan al die kunstmatige smaakversterkers. De conclusie is dezelfde: het maakt niet uit wat er in die lasagna zit.


Ik zou zeggen: beste vleeshandelaren, ga door met dit experiment. Maar stop dan in plaats van paardenvlees voortaan soja in de rundvlees-lasagna. Ik garandeer u: niemand zal erover klagen. De koeien al helemaal niet.


Michael Persson is redacteur van de Volkskrant


groen@volkskrant.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.