Vlees en gras

Dinsdagavond, Den Haag Vandaag. Ferry Mingelen zit zelden met meer dan driekwart van zijn bovenlijf in beeld. Zou hij dik zijn?...

Jan Kuitenbrouwer

Hoe dan ook, hop met de beentjes, dit is tenslotte een taalcolumn en zoals Harold Ross of zo'n soort journalistieke grootheid het al eens formuleerde: if you're going to write about the bear, bring on the bear.

Dus: Ferry Mingelen, Den Haag Vandaag. Het ziet ernaar uit dat de kabinetscrisis voorbij is, geen verkiezingen, Paars II gaat door. De oppositie had zich verheugd op verkiezingen, legt Ferry nog even uit, CDA en GroenLinks stonden er goed voor in de polls, en zijn dus niet blij met dit nieuws. 'En dus...' praat hij naar de beelden toe, 'klonken ze een beetje zuur...'

Start beeldverslag. On the mike: Wouke van Scherrenburg. Paul Rosenmöller gaat er eens goed voor staan om de bal met een sierlijke boog in het nagenoeg lege doel te deponeren. Als het zo makkelijk is vraag je je af of D66 niet om niks een crisis heeft veroorzaakt, merkt hij op, en de referendumvariant waarmee zij nu akkoord gaan werd drie jaar geleden door Van Mierlo nog een 'misdaad tegen de kiezers' genoemd, zoals de herindiening van het gesneuvelde wetsvoorstel, ook één van de componenten van Tjeenk-Willinks lijmrecept, vorige week nog 'een fopspeen' heette. Dus ja, erg geloofwaardig kwam het allemaal niet over. Van Scherrenburg: 'Ben u niet gewoon een beetje zuur?'

De Hoop Scheffer van het CDA brengt even later soortgelijke argumenten naar voren: D66 schrikt terug voor de verkiezingsprognose en gaat akkoord met iets waar ze pas nog tegen waren, een blamage en slecht voor de democratie. Van Scherrenburg: 'Bent u niet gewoon een beetje zuur?'

Mingelen kondigt af. Op zijn bekende ik-walg-van-dit-werk-maar-als-ik-er-mee-ophou-hou-ik-op-te-bestaan-dus-vooruit-maar-weer-toon: 'U ziet het, de op-po-sitie is een bee-tje ...zuur.' Interessant: Rosenmöller en De Hoop Scheffer hebben niets dan harde politieke argumenten in stelling gebracht maar, houdt Den Haag Vandaag ons voor, dat is slechts theater. Ze zijn gewoon een beetje zuur.

Wanneer is iemand 'zuur'? Als hij persoonlijk gefrustreerd is, dacht ik. Als hij bij het uitdelen van de limonade altijd achteraan komt te staan en maar een half glaasje krijgt. We hebben dus te maken met 'zuur' in de betekenis van 'verdrietig, moeilijk, bewaarlijk, onaangenaam, zwaar', betekenis 5 in Van Dale. Denk ook aan de zegswijze 'de druiven zijn zuur'. 'Zei de vos, maar hij kon er niet bij', luidt die voluit (naar Esopus) - als iemand zogenaamd iets versmaadt wat hij niet krijgen kan.

Op banaal menselijk niveau zal De Hoop Scheffer het misschien 'zuur' vinden dat hij na al die jaren nog steeds niet achter de regeringstafel zit, met alle egoverruimende privileges van dien, maar gaat het dáárom in de politiek? Ja, in werkelijkheid gaat het allemaal dáárom, zegt Den Haag Vandaag, ook als ze doen alsof het ergens anders om gaat. Bewijzen worden niet bijgeleverd. Verklaringen van getuigen die Rosenmöller met de deuren hebben zien slaan omdat hij nu eindelijk ook wel eens een auto met chauffeur wil, worden niet overlegd. Wij moeten het maar van Mingelen aannemen.

De oppositie is een beetje zuur. Het hoort bij die hijgerige, relzoekende toon waarop Van Scherrenburg een D66-Kamerlid vraagt of de benoeming van de ontslagen procureur-generaal Docters van Leeuwen tot inspecteur van de Beurs ook niet enigszins kan worden uitgelegd als een zekere vorm van postume desavouering van Winnie Sorgdrager. 'Nee mevrouw,' zegt het Kamerlid.

'Maar toch wel een beetje?'

'Nee mevrouw.'

'Ach kom nou...' wrikt Woukje met haar microfoon aan Sorgdragers politieke grafzerk, 'een béétje toch wel?' Maar ze krijgt de steen niet opzij en weg trippelt ze, snuffelend of ergens nog aas te vinden is, een hapje voor vanavond.

De Politiek als Spaanse bergtop, waar de reeën, de runderen, de beren en de gieren maar om één ding contact met elkaar maken: een stuk vlees of een stuk gras. Een lapje pluche of een plasje bloed. Ik vermoed dat we hier te maken hebben met wat psychologen 'projectie' noemen. Als het lijmen van het kabinet voor één Haagse partij 'zuur' is, dan zijn het de pers en de media, die een heel seizoen van politieke hoogtij aan hun neus voorbij zien gaan. Inderdaad, dat is dan weer een projectie van míj, want wie zegt dat de parlementaire pers niet gewoon denkt: het gaat om het landsbestuur, niet om spanning, sensatie en extra uitzendingen? Welnu, daar is één aanwijzing voor. Dat woordje: 'zuur'.

En de toon van Ferry Mingelen natuurlijk. Die er, nu ik erover nadenk, ook wel raak mee getypeerd is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden