'Vlamingen zijn nog dezelfde soort mensen'

Vandaag opent vicepremier Verhagen twee Belgisch-Nederlandse onderzoekscentra, in Gent en Terneuzen. Het regionale sentiment zit diep in dit gebied.

TERNEUZEN - De oude sleepboot Derra vaart langzaam pruttelend door het kanaal van Gent naar Terneuzen. Terwijl het gesteggel over de Hedwigepolder doorgaat, zijn de vijftig opvarenden zaterdag op zoek naar Nederlands-Belgische samenwerkingsprojecten die wél zijn gelukt.


Belgisch Vlaanderen en Nederlands Zeeuws-Vlaanderen horen 'van nature' bij elkaar, is de heersende mening aan boord. De Zeeuwse kanaaldag is dan ook georganiseerd door de vereniging voor Vlaams-Nederlandse samenwerking ANV. 'Alleen door historische fouten is Vlaanderen opgesplitst in een Nederlands en Belgisch gedeelte. Maar de Vlamingen aan beide zijden van de grens zijn nog steeds dezelfde soort mensen', zegt een oudere man met een Vlaamse sjaal en alpinopet.


Zo innig als de Vlamingen zich over de landsgrenzen heen met elkaar verbonden voelen, zo kil zijn ze over hun landgenoten. 'Ik heb weinig oranjegevoel', zegt de Nederlandse gids Cor van Cleemputte. 'Ik heb dan wel een oranje jasje aan, maar van mij mogen ze best verliezen tegen Denemarken', lacht hij. En de Belgische Vlaming heeft zijn vizier gericht op de Walen. Die zouden 'een beetje bekrompen' zijn, en het verfransen van de Brusselse deelgemeentes is een vorm van 'annexatie'. Met de Vlamingen van over de grens zouden ze stukken beter af zijn.


Het regionale sentiment zit diep in dit gebied. Deelnemer Marc vanden Daele wil absoluut geen Belg worden genoemd, maar Vlaming. 'Vlaanderen en Wallonië zijn alleen nog bij elkaar omdat er voor een echtscheiding twee handtekeningen nodig zijn.' En Willy Vervaet, de oud-pastoor van het kleine dorpje Axel aan de andere kant van de grens, noemt zichzelf een Zeeuws-Vlaming. 'Dus geen Zeeuw, want dat zijn de protestanten van over de Schelde.'


Elke vorm van grensoverschrijdende samenwerking tussen de Vlaamse gebieden wordt hier toegejuicht. Zo is de kanaalzone de plek waar twee gloednieuwe Belgisch-Nederlandse onderzoekscentra voor biologisch afbreekbare producten zijn gebouwd, die vandaag worden geopend door vicepremier Maxime Verhagen. De universiteit van Gent levert de onderzoekers, het Nederlandse ROC Westerschelde het ondersteunend personeel voor de centra in Gent en Terneuzen.


Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu tekende in maart voor een zeesluis in Terneuzen. Daardoor wordt de Gentse haven bereikbaar voor de grootste zeeschepen. Toch bewijst dat volgens Wim Vrijland, voormalig directeur van het concern Dow Chemical in Terneuzen, niet per se dat de samenwerking goed verloopt. 'Het proces was eerder handje drukken dan samenwerken.'


Vlak bij Sas van Gent, waar het kanaal Nederland binnenkomt, staat sinds 2009 de tomatenkwekerij Tomaholic. Dat is een samenwerking tussen Nederlandse en Belgische tuinders. Er worden jaarlijks enkele tientallen Nederlandse en Belgische werklozen opgeleid voor een baan in de glastuinbouw, al waren het zaterdag Oost-Europeanen die de tomaten plukten.


De Fries Gerben Abma loopt een beetje afgezonderd van zijn reisgenoten door de tomatenkas. 'Deze samenwerkingsprojecten kunnen volgens mij geen kwaad. Misschien neemt het de felheid van de Vlamingen een beetje weg. In Friesland zijn we ook chauvinistisch, maar dit gaat wel ver.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden