Vlamingen reizen ongeveer net zo vaak per openbaar vervoer als per vliegtuig

De Vlaming grijpt automatisch naar de auto, ook wanneer hij maar enkele honderden meters verderop moet zijn. Bovendien zijn inwoners van Vlaanderen ongeveer even vertrouwd met het vliegtuig als met het openbaar vervoer.

Verkeer in Brussel. (Archieffoto)Beeld epa

Dat blijkt uit een onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming dat de Belgische minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) liet uitvoeren.

Gaat de Vlaming de deur uit, dan is dat in 20 procent van de gevallen niet verder dan een kilometer. Toch neemt bijna één op de drie daarvoor de auto, hetzij als chauffeur, hetzij als passagier. Enkel in de eerste honderden meters gaan de Vlamingen liever te voet.

Verplaatsingsdagboek
Voor dit onderzoek werden tussen september 2010 en september 2011 1603 personen vanaf 6 jaar ondervraagd en hielden zij een verplaatsingsdagboek bij van één willekeurige dag. Gedurende die periode legden ze per persoon gemiddeld 16.315 kilometer af in de auto. Een behoorlijke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen was dat 15.666 kilometer. Het aantal verplaatsingen daalde wel licht. Een kwart van de Vlamingen zegt zelfs zich niet dagelijks buitenshuis te begeven.

De Vlamingen nemen bijna zeven van de tien keer de wagen. In meer dan de helft van de gevallen leggen ze dan slechts maximaal 5 kilometer af. Eén op de vier keer gaan ze toch te voet of nemen ze de fiets, slechts één op de twintig keer kiezen ze voor openbaar vervoer.

Een voorbeeld om aan te geven hoe weinig dat is: de Vlaming is zowat even vertrouwd met het vliegtuig als met het openbaar vervoer. 38 procent zegt één tot enkele keren per jaar te vliegen; de trein wordt slechts door 13,4 procent regelmatig gebruikt. Bus, tram en metro zijn iets populairder, maar amper 30 procent kan een 'vertrouwde gebruiker' genoemd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden