Vlamingen en vreemde woorden

Enigszins terneergeslagen verlieten de Vlaamse deelnemers vorig jaar na afloop van het tiende Groot Dictee der Nederlandse Taal het gebouw van de Eerste Kamer....

Als onderstreping van het feestelijke karakter van deze uitzending waren vijf buitenlanders uitgenodigd die zich in eigen land (Zuid-Afrika, Rusland, Italië, Joegoslavië, Engeland) beroepshalve met de Nederlandse taal bezighouden.

De winnares van het Groot Dictee, lerares Nederlands Era Gordeau uit Emmen, maakte vijf fouten in 'Het jachtige bestaan', waarin woorden als gsm'tje, balkenbrij en jantje-van-leiden veel problemen opleverden. Achter haar eindigden vier Vlamingen: Robert van Hollebeke met zes fouten, Steven Pype met zeven en Jan Leyers en Johan Ervyn, ieder met elf fouten.

Hoewel met een gemiddeld aantal fouten van 33 de verontrustend stijgende lijn van de afgelopen jaren werd doorgetrokken, vond Gordeau het Dictee juist wel meevallen: 'Vorige jaren was het lastiger.' De lerares had zich voorbereid door zich door haar leerlingen te laten overhoren. Toen ze op de ochtend van het Dictee in de krant las dat iedereen ervan uitging dat de Nederlanders wel weer zouden worden ingemaakt, dacht ze: 'Ik moest hier maar eens gaan winnen.'

Als verweer voerden de Vlamingen nog aan dat zij zich benadeeld voelden door het grote aantal voor hen vreemde woorden. Sjoege, bijvoorbeeld, en watjekouw bleken in Vlaanderen onbekend.

De televisieuitzending van het elfde Groot Dictee is dit jaar niet zoals gebruikelijk op maandag, maar op zondag, en wel op 17 december van 21.30 tot 23.05 uur, bij de NPS op Nederland 3. De opnamen worden gemaakt op zaterdag 16 december in het gebouw van de Eerste Kamer. De organisatie is in handen van de NPS en het productiebureau Men at Work, in samenwerking met de Volkskrant in Nederland en De Standaard in Vlaanderen.

Zoals alle voorgaande keren presenteert Philip Freriks het Dictee. Hij doet dat onder toezicht van dezelfde jury als vorig jaar, bestaande uit oud-politicus Henk Vonhoff (voorzitter), de Vlaamse nieuwslezeres Martine Tanghe, de Leidse hoogleraar lexicologie Piet van Sterkenburg, en Theo Janssen, hoogleraar taalkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Zestig deelnemers zullen zich straks in de Eerste Kamer buigen over het Dictee van dit jaar: veertig Nederlanders en twintig Vlamingen. De helft van hen (twintig Nederlanders en tien Vlamingen) behoort tot de groep van de zogeheten prominenten. Ze zijn afkomstig uit de wereld van politiek, sport, literatuur, theater en televisie. Voor Nederland treden onder anderen in het strijdperk oud-politica Hedy d'Ancona, de schrijvers Thomas Rosenboom en Bart Chabot, Tweede-Kamerlid Jan Marijnissen, uitgever Wouter van Oorschot, oud-volleybalspeler Ron Zwerver, de acteurs Loes Luca en Hans Dagelet, columniste Carrie, de televisiepresentatoren Ria Bremer, Daphne Deckers, Anita Witzier, Gerard Arninkhof en Rick Nieman, en zanger Rick de Leeuw van Tröckener Kecks.

Namens de Vlamingen worden in elk geval verwacht filmregisseur Dominique Deruddere, mountainbiker Filip Meirhaghe, de politici Freya Vandenbossche en Vincent Van Quickenborne, de televisiepresentatoren Frieda van Wijck, Gerty Christoffels en Alain Coninx, en humorist/journalist Marc Reynebeau.

De overige dertig deelnemers, twintig uit Nederland en tien uit Vlaanderen, worden geselecteerd op basis van een voorronde, die voor Nederland vandaag in de Volkskrant staat (hieronder). De winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse taal bevond zich tot nu toe altijd in deze categorie.

Wie kans wil maken op een plaats onder de deelnemers aan het Groot Dictee in Den Haag, moet de twee spellingtests hieronder maken, de bon invullen en het geheel in een gefrankeerde envelop opsturen naar de Volkskrant. Uit de foutloze inzendingen worden de twintig Nederlanders geselecteerd die op 16 december mogen meedoen in het Eerste-Kamergebouw. Uiterlijk op 25 november moeten de inzendingen binnen zijn. De selectie geschiedt op basis van een evenwichtige verdeling naar geslacht, leeftijd en provincie. De uitslag van de voorronde wordt gepubliceerd in de Volkskrant van 9 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden