Vlak voor parlementsverkiezingen krijgt Macron eerste tegenvaller

De Franse regering wil de moraal van het politieke leven verbeteren. Vandaag presenteerde zij haar eerste wet: politici mogen geen familieleden meer inhuren en lucratief advieswerk wordt aan banden gelegd.

Peter Giesen
Minister Ferrand van Territoriale Cohesie ligt onder vuur vanwege vermeende belangenverstrengeling. Beeld afp
Minister Ferrand van Territoriale Cohesie ligt onder vuur vanwege vermeende belangenverstrengeling.Beeld afp

Maar vrijwel tegelijkertijd maakte justitie in Brest bekend dat zij een gerechtelijk vooronderzoek begint tegen minister Richard Ferrand wegens belangenverstrengeling. Ferrand van Territoriale Cohesie (een nieuw ministerie waarin onder volkshuisvesting en stadszaken zijn opgegaan) is een van Macrons belangrijkste steunpilaren, een van de eerste socialistische afgevaardigden die naar hem overliep.

Vorige week werd Ferrand door het satirisch weekblad Le Canard Enchaîné geconfronteerd met een episode uit zijn verleden. In 2011 was hij nog directeur van een zorgverzekeraar in Bretagne. In die functie huurde hij een gebouw dat eigendom was van zijn vriendin. Niets aan de hand, reageerde Ferrand, de aanbieding van mijn vriendin was gewoon de voordeligste.

Verder graafwerk van de media bracht echter belastende details aan het licht. De vriendin van Ferrand kon het gebouw kopen, omdat zij wist dat zij het aan de zorgverzekeraar kon verhuren. Speciaal voor die gelegenheid richtte zij een bedrijf op. Pikant was voorts dat Ferrand in 2014 vier maanden lang zijn zoon als parlementair assistent bleek te hebben ingehuurd, terwijl hij zich in de verkiezingscampagne juist fel tegen elke vorm van nepotisme keerde.

Schaduw

Deze affaire hangt als een schaduw boven de campagne van de beweging van president Macron voor de parlementsverkiezingen. La République En Marche (LRM) is de grote favoriet. Volgens opiniepeiler Kantar zou de partij een absolute meerderheid halen, 320 tot 350 van de 577 zetels. De Republikeinen zouden 140 tot 155 zetels halen. De socialisten worden weggevaagd: van hun 273 zetels houden zij er maar 40 tot 50 over. Het Front National staat op 10 tot 15 zetels, radicaal-links van Mélenchon op 20 tot 30.

Als Macron dit kan volhouden, levert hij opnieuw een huzarenstukje. Een maand geleden zeiden veel politicologen nog dat een nieuwe beweging waarschijnlijk geen meerderheid zou kunnen halen. Maar Macron begon overtuigend aan zijn presidentschap. Hij toonde bravoure en persoonlijkheid in de omgang met wereldleiders als Trump en Merkel, hij opereerde strategisch door de rechtse politicus Edouard Philippe als premier te benoemen. Alles wat hij doet lijkt knap doordacht en goed gecommuniceerd.

'Kiezer zal oordelen'

Vooralsnog blijven president Macron en premier Philippe vierkant achter Ferrand staan. 'De pers moet dingen onthullen, justitie moet recht spreken. Die rollen moeten niet verwisseld worden', zei Macron. 'Er is niets illegaals gebeurd', zei Philippe. 'Alleen als Ferrand wordt aangeklaagd, moet hij ontslag nemen', zei Philippe. Ferrand is kandidaat voor de parlementsverkiezingen van juni. 'De kiezer zal over hem oordelen', zei Philippe.

Het klonk een beetje als de verdediging van François Fillon, toen hij ervan beschuldigd werd zijn echtgenote Penelope aan een spookbaan te hebben geholpen. Zo wordt de frisse start van Macron doorkruist door echo's uit het politieke verleden.

Gerechtelijk vooronderzoek naar minister van Europese Zaken

Justitie heeft ook een gerechtelijk vooronderzoek ingesteld tegen minister Marielle de Sarnez van Europese Zaken. Ze wordt ervan beschuldigd als europarlementariër een assistent te hebben ingehuurd die in werkelijkheid voor haar partij werkte, de centrumpartij MoDem van François Bayrou. De Sarnez en 18 andere Franse europarlementariërs werden bij justitie aangegeven door Sophie Montel, lid van het Europees Parlement voor het Front National. Volgens Montel is het oneerlijk dat FN-leider Marine Le Pen wordt vervolgd omdat zij haar assistenten aan een Europese spookbaan zou hebben geholpen, terwijl andere europarlementariërs hetzelfde doen. Minister De Sarnez ontkent de beschuldiging en heeft een aanklacht wegens smaad ingediend tegen Montel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden