Vlak bij Naaldwijk: Romeinse ruïne met vloerverwarming

'De droom van elke archeoloog', 'unieke resten', 'een vondst zoals we die in veertig jaar niet hebben gedaan'. Archeologen zijn in extase over een op het eerste oog wanordelijke hoop Romeins puin, die bij bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk aan het licht is gekomen.

© Arie Kievit

Het is de ruïne van een deels van steen gemaakt gebouw uit de Romeinse tijd. Dat is bijzonder, omdat dergelijke resten buiten de Romeinse Castella, de versterkingen langs de Romeinse rijksgrens, slechts hoogst zelden worden gevonden.

Klein stukje
Wat het gebouw precies is geweest, moet de komende weken blijken. 'We zien nog maar een klein stukje', zegt projectleider Kirsten Leijnse van archeologisch adviesbureau Raap. Mogelijk was het een villa van een plaatselijke rijke familie of van een gepensioneerde soldaat, zegt klassiek-archeoloog Jasper de Bruin, die zelf niet direct betrokken is bij de opgraving. Het bouwsel stamt vermoedelijk uit de late 2de eeuw.

Behalve puin vonden de opgravers aarde- en glaswerk, een schrijfplankje dat doorgaans in militaire context werd gebruikt en resten van een hypocaustum, een Romeinse vloerverwarming. 'Dat geeft aan dat dit niet zomaar een boerderij was', zegt Leijnse.

Romeinse snelweg
Naast het stenen gebouw liggen de resten van een dijk of weg, misschien zelfs van de illustere 'verdwenen Romeinse snelweg' die ooit van Leiden via Vlaardingen naar Nijmegen liep maar die sinds de middeleeuwen grotendeels zoek is. Ook zoeken archeologen nog altijd naar een kanaal dat destijds door het gebied moet hebben gelopen.

Volgens Leijnse ligt het voor de hand dat het Romeinse pand in de buurt van het kanaal stond. 'Alleen al in dat licht is deze vondst spannend', zegt De Bruin. 'Onder de kassen van het Westland liggen mogelijk nog veel meer van dit soort locaties.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.