Nieuws
Vlagverbrandingen in moslimlanden uit protest tegen koranvernielingen in Zweden en Nederland
In meerdere moslimlanden is vrijdag geprotesteerd tegen de ‘ontheiliging’ van de Koran in Zweden en Nederland. Aanleiding zijn de spanningen tussen Turkije en westerse landen over de Zweedse wens om Navo-lid te worden.
In de Pakistaanse steden Islamabad, Karachi en Lahore gingen zeker 12 duizend moslims de straat op. Ze scandeerden leuzen, aangemoedigd door oproepen van een extremistische politieke partij. De politie wist te voorkomen dat ze in Islamabad optrokken naar de Zweedse ambassade.
In de Libanese hoofdstad Beiroet staken zo’n tweehonderd betogers voor een grote moskee Zweedse en Nederlandse vlaggen in brand. Eerder deze week waren er vergelijkbare protesten in onder meer Jemen, Afghanistan, Jordanië, Syrië en de bezette Gazastrook.
De woede is een reactie op de verbranding van de Koran, vorige week zaterdag, door de Deens-Zweedse extreem-rechtse activist Rasmus Paludan. Een dag later scheurde Pegida-voorman Edwin Wagensveld pagina’s uit het boek. De Zweedse regering zei de actie te betreuren, maar kon die niet verbieden omdat die binnen de vrijheid van meningsuiting valt. ‘Wat legaal is, is niet automatisch gepast’, zo zei premier Ulf Kristersson. ‘Het verbranden van boeken die heilig zijn voor velen, is een diep respectloze daad.’
Regenboogvlag voor homo’s
In Irak vroeg geestelijk leider en politicus Muqtada al-Sadr zich vrijdag af of het verbranden van de ‘regenboogvlag voor homo’s’ ook onder de meningsvrijheid valt. Paludans actie lokt volgens hem ‘de toorn van God’ uit. De sjiitische populist Sadr won in 2021 de Iraakse parlementsverkiezingen, maar maakt door een reeks politieke inschattingsfouten geen deel uit van de zittende regering. Zijn aanhang is hem altijd trouw gebleven. Bij een moskee in Bagdad zwaaiden honderden aanhangers vrijdag met korans.
Op een Telegram-kanaal dat zich afficheert als pro-Islamitische Staat, werden moslims in Europa deze week opgeroepen wraak te nemen en regenboogvlaggen te verbranden, dan wel ‘bloed te vergieten.’
Eerder in de week gingen enkele tienduizenden mensen de straat op in de Jemenitische hoofdstad Sana’a, die sinds 2014 onder controle staat van de fundamentalistische Houthi-beweging. Betogers riepen op Zweden te boycotten, zonder erbij te zeggen wat dat precies zou betekenen. ‘De Koran is onze grondwet’, zo klonk het eveneens in de Jordaanse hoofdstad Amman.
Tussen Turkije en de Scandinavische landen zorgt de affaire intussen voor groeiende irritatie. Zweden wil graag bij de Navo, waar ook Turkije lid van is. President Recep Tayyip Erdogan liet weten dat de Zweedse regering dat nu voorlopig op haar buik kan schrijven en zette een streep door een gepland bezoek van de Zweedse minister van Defensie.
Vrijdag werd de Deense ambassadeur op het matje geroepen als reactie op de aankondiging van Paludan (die een Deense moeder heeft en een Zweedse vader) dat hij opnieuw korans ging verbranden, dit keer voor een moskee in Kopenhagen en voor de Turkse en Russische ambassades. Paludan heeft in een interview gezegd dat hij net zolang met de acties zal doorgaan tot Zweden Navo-lid is. Hij lijkt eerder het tegenovergestelde te bewerkstelligen. Zijn betoging werd saillant genoeg betaald door de pro-Russische journalist Chang Frick, die in het verleden te gast was bij de Russische zender Russia Today (RT). In Turkije werd eerder ook de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen.