Column

Vlaggeschip DWDD delft met dood Prince het onderspit

Aan Matthijs van Nieuwkerk lag het niet, maar Prince was nagenoeg onzichtbaar bij vlaggeschip DWDD.

Matthijs van Nieuwkerk Beeld anp
Matthijs van NieuwkerkBeeld anp

Ze hadden geen idee. Het publiek joelde, Matthijs ratelde de gastenlijst op en Halina Reijn lachte. Het nieuws van de dag werd besproken. Angela Merkel. Adele. Het Turks consulaat in Amsterdam. Een aap in Noord-Amerika.

Na een fragment van Richard Pryor die vertelde dat hij in zijn oor geneukt was door een aapje, kwam het nieuws dan toch door. 'Dit is live televisie' zei Matthijs. 'Ik krijg nu te horen in mijn oortje dat Prince is overleden, de muzikant.' Halina sloeg geschrokken haar handen voor haar mond.

'Ja boem' zei Mart Smeets. 'Dat is droevig nieuws' pikte Matthijs de draad op. 'Kunnen we iets spelen jongens?' Er kon niets gespeeld worden. 'We gaan toch maar gewoon een uitzending maken. Want daar hebben we behoefte aan. We gaan aan tafel.'

Zo kon het gebeuren dat terwijl Twitter volstroomde met de mooiste filmpjes, foto's, herinneringen aan en over Prince, Mart Smeets enthousiast vertelde over hoe goed Barack Obama kon basketballen. En hoe leuk Michelle Obama in een reclamespotje voor de dag kwam. 'Dat is de vrouw van de president!' kirde Smeets, 'hahaha, dat is toch enig!'

Na Smeets wilde Matthijs weten waar hij aan toe was. 'Wat gaan we doen? Wat gaan we doen met Prince jongens?' Matthijs wilde zo graag, maar niemand reikte hem een helpende hand. Hij vroeg zanger Niels Geusebroek of hij misschien niet een nummer van Prince in zijn repertoire had. Had-ie niet. En als-ie het wel had zou hij het niet spelen, daar ga je toch niet je vingers aan branden? Oké Niels.

Zo moest het vlaggeschip DWDD vanavond het onderspit delven tegen de snelheid en wendbaarheid van niet alleen de social media, maar ook van de collega's van RTL Boulevard. Zij schakelden wel snel, haalden Gerard Ekdom in de uitzending en toonden concertfragmenten.

Ondertussen in de DWDD-studio zakte Matthijs steeds verder weg in zijn stoel, maar bleef hij het proberen. 'Ik zou zo graag iets van Prince willen horen, kan dat niet jongens?' Stilte. 'Ik vraag nu toch echt aan de regie om Prince te laten horen, jongens. We willen hem gewoon horen, klaar.' Weer bleef het stil.

Uiteindelijk kwam toch nog Purple Rain, de prachtige live-versie van de Superbowl. 'Can I play my guitar?' riep Prince voordat hij de gitaarsolo inzette. Een beetje, want halverwege de solo gingen we weer terug naar de studio. 'Ja, ga maar door' probeerde Matthijs nog. Maar weer werd er niet geluisterd. Na een sympathieke geïmproviseerde rap van Ali B, die toevallig in de studio aanwezig was, werden er obligaat nog een stuk of drie tweets voorgelezen. Een ervan was van Kasper van Kooten, want natuurlijk.

Daarna was het de beurt aan het Achtuurjournaal. Vanuit Hilversum opende presentator Rik van de Westelaken de uitzending met het nieuws van het overlijden van Prince. In het Amsterdamse Westerpark sloeg ondertussen iemand een redactie kort en klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden