Vlag voor iedere nieuwe Nederlander

Grondwet en vlag deelde minister Verdonk woensdag uit aan 33 pas genaturaliseerde Nederlanders in de gemeente Den Haag...

Van onze verslaggever Sacha Kester

De Nederlandse vlag die mijnheer Djadjadi net van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie)heeft gekregen, is alweer zijn derde exemplaar. Vrienden hadden hem er een cadeau gedaan en in het huis dat hij een paar maanden geleden kocht, lag er eentje in de kast. Maar dat mag de pret niet drukken, zegt de man. Hij waardeert het gebaar. Zowel van die vlag als van de ceremonie.

Gisteren werd door de gemeente Den Haag de eerste Dag van de Naturalisatie gehouden; een voorproefje op de landelijke feestdag die Verdonk volgend jaar wil invoeren om nieuwkomers in het zonnetje te zetten.

Andere steden hebben soortgelijke ceremonies gehouden, maar de gemeente Den Haag heeft er bewust de datum van 24 augustus voor gekozen. Op 24 augustus 1815 trad de Nederlandse Grondwet in werking. En dat is een wet waarin de rechten en plichten van alle burgers omschreven staan, benadrukte de minister in een toespraak.

Alle Hagenaars van buitenlandse afkomst die in mei, juni en juli een Nederlands paspoort hebben gekregen, waren voor het feestje uitgenodigd. ‘Dat zijn er 94’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ‘Maar het grootste deel van hen kon geen vrij krijgen van het werk.’

Op het gemeentehuis verschenen 33 ‘nieuwe Nederlanders’ uit veertien landen, die wel konden. Daar lieten ze zich toespreken en feliciteren en zongen ze samen met de minister en de loco-burgemeester Het Wilhelmus. Althans, de meesten bewogen hun mond, maar veel geluid kwam er niet uit.

Toch zijn ze onder de indruk. ‘Dit is mooi’, zegt mevrouw Schuijt, een jonge vrouw die de achternaam van haar echtgenoot draagt, maar afkomstig is uit Oekraïne. ‘Heel emotioneel. Ik ben er trots op dat ik nu Nederlander ben en als dat gevierd wordt, voel je je welkom.’ Datzelfde zegt mevrouw Bisoen, geboren in Suriname. ‘Het is feest. We horen er nu echt bij.’

Bij een feestje horen ook cadeautjes: iedereen kreeg van de minister een boekje met de Grondwet en een Nederlandse vlag. ‘Om uit te hangen op Koninginnedag en misschien zelfs als het Nederlandse elftal wereldkampioen is geworden’, zei ze erbij. Van de gemeente ontvingen de nieuwkomers een jaarkaart voor de bibliotheek, twee kaarten voor het muziekevenement Beatstad en een pluchen ooievaar – die meestal direct werd ingepikt door de kinderen die ze in hun armen droegen.

Boven de Nederlandse kaas en het Nederlandse bier (dat nauwelijks wordt gedronken) en omlijst door Nederlandse accordeonmuziek, zegt Verdonk dat ze tevreden is over de ceremonie. ‘Je zag dat iedereen het serieus nam. Mensen hadden zich feestelijk aangekleed en waren zelfs een beetje nerveus.’

De schrijver Hans Sahar (van origine Marrokaan) krijgt de zaal aan het lachen als hij in plat Haags vertelt dat als Nederlanders zeggen dat ze gaan eten, ze eigenlijk bedoelen dat je ‘op moet rotten’. Dat herkent mijnheer Khalid uit Pakistan wel. En nee, die gewoonte gaat hij niet overnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden