Vlaanderen valt voor Di Rupo

Niet verwacht, toch gebeurd: Elio Di Rupo, de eerste Waalse premier in 40 jaar, heeft de harten van de Vlamingen gestolen. Over zijn regeringsbeleid zijn ze minder enthousiast.

ANTWERPEN - 'Hij doet het goed', zegt Evy (28), een glas rode wijn in de hand. Voor Elio Di Rupo premier werd, had de jonge Vlaamse nog nooit van hem gehoord. Ze was wat sceptisch, maar nu, tien maanden na zijn aantreden, is ze helemaal om. 'Hoe hij Debby en Nancy op de mond kuste, echt sympathiek. Ik hou niet van stijve politici. Di Rupo is open en spontaan.'


'Ja, maar hij blijft een Waalse socialist', reageert haar zwager Dieter (29) aan de overkant van het receptietafeltje. 'Altijd maar meer belastingen. Ik verdien een centje bij in het management van een wielerploeg, maar van elke 100 euro moet ik er 55 afgeven. Ze motiveren de mensen eigenlijk om niets te doen.'


Een uur eerder arriveert premier Di Rupo als gast op het Gala van de Flandrien, waar de beste Belgische wielrenner van het jaar wordt verkozen. Een pr-avondje in Vlaanderen, door de premier routineus afgewerkt. Handjes schudden, een paar tv-ploegen te woord staan, met de organisatoren een glaasje drinken voor de foto. In Di Rupo's glas overigens geen champagne, maar water.


Ook tijdens het wielergala, live uitgezonden op de Belgische televisie, scoort Di Rupo punten. Hij behoudt netjes het evenwicht tussen de Waalse wielrenner Philippe Gilbert en de Vlaamse Tom Boonen. Bij de prijsuitreiking laat hij toe dat de presentatrices Debby en Nancy - twee als vrouwen verklede acteurs - hem 'plat op de bek' (dixit Nancy) kussen. Beloond met een daverend applaus.


Zijn uitspraak van het Nederlands ontlokt bij het Vlaamse publiek nog wel behoorlijk wat gegniffel, vooral als hij de naam van prijswinnaar Tom Boonen meer als 'Toon' Boonen laat klinken. Maar dat is Di Rupo snel vergeven, getuige het grote aantal wielrennersvrouwen dat na de show met hem op de foto wil.


Wat weinigen hadden verwacht, is toch gebeurd: Di Rupo, de eerste Waalse premier in veertig jaar, afkomstig uit de rangen van de Parti Socialiste (PS), heeft de harten van de Vlamingen gestolen. Op de receptie na de prijsuitreiking luidt het eensgezind: de premier is 'charmant', 'elegant', en 'supersympathiek'.


Maar al appreciëren de Vlamingen Di Rupo's persoonlijkheid, inhoudelijk zijn ze veel minder over hem te spreken. Volgens de officiële waarderingscijfers heeft 57 procent van de Vlamingen vertrouwen in Di Rupo - vergelijkbaar met de voormalige premiers Yves Leterme en Herman Van Rompuy - maar slechts 45 procent heeft vertrouwen in zijn regering.


Veelbetekenend zijn ook de peilingen voor de lokale verkiezingen van 14 oktober, door oppositiepartij N-VA uitgeroepen tot een 'nationale test'. In verschillende steden, waaronder Antwerpen, kan de N-VA vanuit het niets de grootste partij worden. En in nationale peilingen haalde de N-VA vorige maand 37 procent, bijna evenveel als de Vlaamse regeringspartijen (CD&V, SP.A, Open VLD) samen.


Pijnlijk, zeker voor een ploeg die door de premier 'een van de beste regeringen sinds 1945' wordt genoemd. 'Ah, misschien is het een beetje pretentieus om dat te zeggen', zegt Di Rupo in de coulissen van het Gala van de Flandrien. 'Maar zoveel hervormingen in zo'n korte tijd, dat is nog nooit vertoond.'


Inderdaad heeft de regering-Di Rupo in korte tijd een aantal grote successen behaald, zoals de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, de hervorming van de pensioenleeftijd, en de 13 miljard euro aan besparingen. Maar blijkens de peilingen zijn de kiezers daarvan niet erg onder de indruk.


'Het is te vroeg om te oordelen', zegt Di Rupo, die consequent Nederlands blijft spreken en daarmee meteen sympathiek overkomt. Hij maakt nog steeds veel taalfouten, maar zijn uitspraak en spreektempo zijn opmerkelijk beter dan bij zijn aantreden. Met dank aan de drie uur Nederlandse les per week.


'De uitvoering van de hervormingen begint vanaf nu', zegt de premier. 'Tot nog toe is het land gefocust op de gemeentelijke verkiezingen. Na die verkiezingen zal de bevolking de resultaten van onze hervormingen beter kunnen zien. We hebben een beetje tijd nodig.'


Op de receptie na de show lopen behalve tientallen wielrenners (met hun entourage) ook tv-sterren rond, zangers en bekende advocaten. Het buffet serveert gehaktballen in creatieve sausjes, aan de bar worden er liters bier doorheen gejaagd. Het is een dwarsdoorsnede van wielernatie Vlaanderen.


Klagen

De aanwezigen klagen over de almacht van vakbonden, over de traagheid van de overheid, maar vooral over de hoge belastingen. Zelfs signaalgevers moeten belastingen betalen, terwijl ze amper 10 of 15 euro per koers verdienen, zegt de secretaris van de Driedaagse van De Panne. Hoe kan een koersorganisator dan nog degelijke medewerkers vinden?


'In de huidige economische crisis hebben we ondernemers nodig', zegt Dieter, de jonge Vlaming die bijklust in het management van een wielerploeg. 'In plaats van te dreigen met nieuwe belastingen, zou de regering de ondernemers beter kunnen motiveren om in België te investeren.'


Bij lokale verkiezingen stemt Dieter altijd liberaal, maar bij de nationale verkiezingen volgt hij de Vlaamse trek naar de N-VA. Niet dat hij gelooft dat Bart De Wever, de leider van N-VA, de Belgische politiek kan veranderen. 'Maar het zou goed zijn als er eens een nieuwe partij aan de macht kwam, die met de borstel door al die instellingen met hun onderling verdeelde postjes kan gaan.'


Het valt op: veel commentaren op de receptie zijn niet zozeer tegen Di Rupo, maar tegen de politiek gericht. Een tekenend voorbeeld hiervan is Patrick Lefevere, manager van Omega Pharma-Quick Step. Over de extra belastingen van Di Rupo maakt hij zich niet druk, zegt hij, het zijn nu eenmaal economisch moeilijke tijden, de regering heeft geld nodig. 'Maar het politieke systeem in België is rot', constateert Lefevere.


Hij wikt en weegt zijn woorden en brandt dan los: over hoe makkelijk het is om in België van de sociale zekerheid te profiteren. Over hoe de industrie uit België verdwijnt terwijl de vakbonden vasthouden aan verworvenheden. Over hoe log en ouderwets de overheid is, terwijl de rest van de wereld pijlsnel digitaliseert.


Lefevere: 'Geen enkele politicus kan dat veranderen. Stel dat Bart De Wever morgen premier wordt en zegt dat hij op de ambtenaren wil bezuinigen. Dan liggen de vakbonden meteen dwars.'


Zelf stemt hij niet op de N-VA, maar hij begrijpt zijn vele vrienden die het wel doen. Niet omdat ze Bart De Wever zo fantastisch vinden, en niet omdat ze iets tegen Di Rupo hebben. Maar om te protesteren tegen het systeem.


'Belgische staatsstructuur bevoordeelt oppositiepartij van Bart De Wever'

De Vlaamse regeringspartijen bungelen onderaan in de peilingen, terwijl de N-VA piekt. Volgens Peter Van Aelst, politicoloog aan de Universiteit van Antwerpen, is dat niet per se de schuld van de regering-Di Rupo. Het komt ook door de Belgische staatsstructuur: met een federale (nationale) regering, en regionale regeringen op Vlaams, Waals en Brussels niveau.


'De federale regering moet met veel meer partijen compromissen sluiten, en is daardoor moeilijker te verkopen dan de Vlaamse regering', zegt Van Aelst. 'Zelfs al werkt de federale regering perfect, het is veel moeilijker scoren op nationaal niveau dan op Vlaams niveau.' De N-VA, die deel uitmaakt van de Vlaamse regering maar op federaal niveau oppositie voert, is in het voordeel.


Die Vlaamse luxepositie is betrekkelijk nieuw. Vroeger had de Vlaamse regering minder bevoegdheden, waardoor ze minder media-aandacht kreeg. 'Nu krijgt de federale regering nog steeds meer aandacht dan de Vlaamse, maar de kloof wordt steeds kleiner. Voor politici is het nu electoraal aantrekkelijker om in de Vlaamse regering te zitten.'


Van Aelst vindt het te vroeg om de regering-Di Rupo inhoudelijk te beoordelen. Op het vlak van communicatie ziet hij wel tekortkomingen. 'Ik hoorde Di Rupo onlangs een toespraak geven in zijn thuisstad Bergen. Hij sprak met passie en vuur. Voor het eerst snapte ik waarom hij zo'n electoraal kanon is. Maar in het Nederlands kan hij nooit zo veel overtuigingskracht tentoonspreiden. Deze regering mist een zwaargewicht die de regering als geheel kan verdedigen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden