Vlaamse vissers boos over Hollandse concurrentie

De Vlaamse reders hebben zich bij koning Albert II en enkele parlementariërs erover beklaagd dat Nederlanders een steeds groter deel van hun vissersvloot overnemen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM/BRUGGE

De belangenorganisatie van zeevissers en middenstanders vraagt de koning te bemiddelen, heeft woordvoerder G. Deman donderdag bevestigd. Er moet snel verbetering komen in de nijpende situatie om de jongere generatie een toekomst te verzekeren.

Uit een enquête van de ombudsdienst is gebleken dat bijna driekwart van de Vlaamse reders het bijltje erbij neer wil gooien als er niet snel verandering komt. De strikte vangstregelingen en de dumping van goedkope vis uit het voormalige Oostblok doen velen de das om.

Ze kunnen de financiële lasten niet meer dragen omdat ze lage prijzen krijgen voor de vangsten van de eigen kotters. De Nederlanders die weten dat hun Vlaamse collega's het niet meer kunnen bolwerken, staan dagelijks klaar om schepen op te kopen. Ze varen met Nederlandse bemanningen, vissen delen van het Belgische quotum op en verkopen hun vangsten in Nederlandse havens. De situatie heeft niet alleen gevolgen voor de vissers en hun gezinnen, maar voor de hele werkgelegenheid aan de kust, aldus Deman.

De Vlaamse vissers hebben twaalf parlementariërs uit het kustgebied gevraagd om snel verbetering in het visserijbeleid te brengen. Onder meer zou er een fonds moeten worden opgericht om de Vlaamse zeevisserij te steunen. De ombudsdienst pleit voor een normalisatieperiode van twee jaar die de vissers lucht geeft.

Dat dringt des te meer omdat de afgelopen dagen een aantal reders door de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid, bij wie zij geld hadden geleend, gemaand zijn hun leningen vervroegd af te lossen. Dat is op korte termijn onmogelijk, schrijft Deman aan de koning.

De Belgische liberale Europarlementariër Kestelijn heeft Europees visserijcommissaris Bonino gevraagd om maatregelen tegen de Nederlandse vissers. Kestelijn vindt het niet terecht dat de Nederlanders gemakkelijk Belgische visrechten kunnen kopen, terwijl het omgekeerd veel moeilijker is.

Kestelijn: 'In België zijn de quota gekoppeld aan de schepen. Als je een schip koopt, ben je dus eigenaar van het visquotum. In Nederland zijn die twee dingen gescheiden. Je moet dus zowel het schip als het quotum kopen.'

Kestelijn beschuldigt de Nederlandse vissers er bovendien van meer te vangen dan is toegestaan. 'De Nederlandse overheid controleert veel slechter dan de Belgische overheid. Nederland overschrijdt de vangstquota', aldus Kestelijn.

Europees visserijcommissaris Bonino heeft Kestelijn inmiddels laten weten niets te kunnen doen. Binnen de EU geldt een vrij verkeer voor visserijprodukten, aldus Bonino. Op basis van nationaliteit mag niet worden gediscrimineerd. Lidstaten hebben wel de mogelijkheid voorwaarden op te stellen voor schepen, mits die binnen de Europese regelgeving vallen, zo stelt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden