Vlaamse regering ruziet over plan mestoverschot

In de Vlaamse regering is een crisis uitgebroken over het zogenoemde Mestaktieplan dat de overvloed aan mest in Vlaanderen aan banden moet leggen....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Na 3 mei zal de Vlaamse regering demissionair worden in verband met de verkiezingen op 21 mei in België (een nieuw parlement) en Vlaanderen (een nieuwe Vlaamse Raad). De CVP voelt er niets voor haar agrarische achterban tegen zich in het harnas te jagen.

Woensdag had het Mestaktieplan in de Vlaamse coalitieregering van CVP, SP en Volksunie moeten worden goedgekeurd. Maar minister-president Luc Van den Brande en zijn CVP hebben geen haast. Volgens Van den Brande is het beter als de nieuwe Vlaamse regering over het Mestaktieplan beslist.

De ministers van de Socialistische Partij en de Volksunie vinden dat het mestplan rijp is voor een beslissing. Natuurlijk lonken ook de SP en de Volksunie naar de kiezers. Zij wilden bewijzen dat zij voor Vlaanderen een gedegen milieubeleid wensen te voeren.

Toen woensdag bleek dat een besluit in de Vlaamse regering geen schijn van kans maakte, liepen de drie socialistische ministers en Volksunie-minister Johan Sauwens boos weg uit het kabinetsberaad. SP en Volksunie verwijten de CVP politieke onwil.

Premier Van den Brande op zijn beurt verwijt beide partijen 'een ziekelijke zucht naar profilering in het licht van de nakende verkiezingen'. Slot van het liedje is dat Vlaanderen zal moeten wachten op een nieuw Mestaktieplan.

Dat de Vlaamse regering ten val komt, wordt vrijwel uitgesloten geacht. De toch al zo door het Agusta-schandaal geplaagde Vlaamse socialisten willen geen breuk met de CVP, noch in de Vlaamse Raad noch in de federale regering. De SP hoopt na 21 mei weer in een nieuwe regering-Dehaene te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.