Vlaamse overheid komt met genderneutrale toiletten

De Vlaamse overheid gaat genderneutrale toiletten invoeren in al haar kantoorgebouwen. Dat meldt de Vlaamse krant Het Nieuwsblad donderdag. Hierdoor zouden transgenders zich meer thuis voelen op de werkvloer. De toiletten passen in het plan van de Vlaamse regering om een geheel genderneutrale overheid te worden, waarbij niet langer onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw.

Silke Spierings
Op het Amsterdamse Altracollege zijn stickers opgehangen bij het genderneutrale toilet. De stickers switchen tussen mannen- en vrouwenlichaam. Beeld anp
Op het Amsterdamse Altracollege zijn stickers opgehangen bij het genderneutrale toilet. De stickers switchen tussen mannen- en vrouwenlichaam.Beeld anp

De genderneutrale wc's komen naast de traditionele mannen- en vrouwentoiletten. De Vlaamse minister van Gelijke Kansen, Liesbeth Homans, meldt dit plan naar aanleiding van de vraag van parlementslid Piet de Bruyn over de vermelding 'm/v', die zal verdwijnen van overheidsvacatures. Voor sommigen mag dit voorstel overdreven lijken, volgens Cavaria, belangenvereniging van holebi's en transgenders, speelt het onderwerp van toiletbezoek wel degelijk bij transgenders.

Op dit moment worden transgenders die in een veranderingsproces zitten en er nog niet helemaal als een man of vrouw uitzien, vaak door anderen verzocht het toilet te verlaten. De ander denkt dan dat de transgender zich in de verkeerde wc bevindt. Dit kan erg pijnlijk zijn voor de betreffende persoon.

Cavaria hoopt dat mensen verder kijken dan eventuele verbazing over het project. Woordvoerder Jeroen Borghs wijst in Het Nieuwsblad op het veiligheidsaspect: 'Niet iedereen staat open voor het idee van transgenders, waardoor in die situaties een genderneutraal toilet een veiligere omgeving is dan de gewone toiletten.'

Parlementslid De Bruyn reageert in ieder geval tevreden. Hij wil af van de strikte scheiding tussen man en vrouw, nu uit de samenleving blijkt dat ook tussenvormen mogelijk zijn. Op de deur van de genderneutrale toiletten zal een speciaal logo komen, hoe deze eruit komt te zien is nog niet bekend. Zal voor de realisatie van het plan een enorme verbouwing moeten plaatsvinden? Volgens de Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva is dat niet nodig. De huidige invalidentoiletten in kantoren zullen worden gebruikt als genderneutraal toilet.

Genderdysforie

Hoogleraar Medische Psychologie Peggy Cohen stak haar nek uit voor kinderen met genderdysforie, bij wie het gevoel en gedrag niet overeenstemmen met hun geslacht. Samen met haar team begon zij 15 jaar geleden in het Amsterdamse VUmc kinderen vanaf 12 jaar te behandelen. Deze aanpak leidde wereldwijd tot felle kritiek, maar is inmiddels door vele ziekenhuizen overgenomen. Lees hier het interview dat de Volkskrant hield met Peggy Cohen in 2013. Aan het woord komt ook Marvin Renssen, die vanaf zijn elfde een jongen is.

In de Tweede Kamer is op dit moment een meerderheid voor het afschaffen van genderregistratie op officiële documenten, zoals een paspoort. Hoe beïnvloedt het verplicht aanvinken van de man/vrouw-optie het leven van een transgender? Lees hier meer.

Genderneutraal toilet in het Witte Huis

In het Witte Huis werd in april al een genderneutraal toilet geïnstalleerd. Dit toilet kwam er nadat Obama een maatregel trof die bedrijven die voor het Witte Huis werken verbiedt holebi's en transgenders te discrimineren. 'Het Witte Huis wil gasten de kans geven om wc's te gebruiken die overeenstemmen met hun genderidentiteit', aldus woordvoerder Jeff Tiller. Zowel gasten als personeel kunnen gebruikmaken van het toilet.

Afgelopen mei opende in Nederland het eerste genderneutrale toilet, in het gebouw van de COC in Eindhoven. De wc werd op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo/Bi/Transfobie, geopend door Sylvia Kuipers. Sylvia veranderde negen jaar geleden van geslacht.

De Vlaamse minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans. Beeld belga
De Vlaamse minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans.Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden