Vlaamse nationalisten sceptisch over formateur Di Rupo

De Vlaams-nationalistische N-VA is zeer sceptisch over de benoeming van de Franstalige socialist Elio Di Rupo tot formateur in België. De grootste Belgische partij was maandag ook niet vooraf geïnformeerd over het besluit van koning Albert II om Di Rupo een formatieopdracht te geven. De Vlaamse krant De Morgen heeft dat vandaag gemeld op basis van anonieme bronnen.

Fractieleider Jan Jambon, kamerlid Siegfried Bracke en parlementslid Matthias Diependaele van de N-VA. © ANP Beeld
Fractieleider Jan Jambon, kamerlid Siegfried Bracke en parlementslid Matthias Diependaele van de N-VA. © ANP

N-VA-voorzitter Bart De Wever had er de laatste dagen wel op aangedrongen dat Di Rupo formateur zou worden, maar dan wel op voorwaarde dat die het aantal onderhandelende partijen zou verkleinen. De afgelopen maanden zaten 9 partijen om de tafel.

Centrumrechtse partijen
Volgens De Wever zouden de Vlaamse socialisten en de groene partijen aan weerszijde van de taalgrens moeten verdwijnen, zodat er alleen centrumrechtse partijen plus de linkse PS van Di Rupo zouden overblijven. Maar Di Rupo heeft tot dusver steeds laten blijken dat hij er niets voor voelt de geestverwante Vlaamse socialisten te laten vallen. Volgens de opdracht die hij maandagavond van de koning meekreeg, mag hij zelf bepalen met hoeveel partijen hij gaat onderhandelen.

Op één lijn

De formateur zal vanmiddag zijn plannen tijdens een persconferentie toelichten. Naar verwachting begint hij met een nieuwe poging de partijen inhoudelijk op één lijn te krijgen. Dat is in de Belgische kabinetsformatie, die al bijna een jaar duurt, vooralsnog niet gelukt.

'Mission impossible'
Veel Belgische media zijn dan ook niet hoopvol over Di Rupo's slaagkansen. Volgens De Morgen heeft hij een 'mission impossible' gekregen. De Standaard denkt dat hij niet meer zal zijn dan 'een veredelde overzomeraar'. Als er na de zomer nog steeds geen nieuwe regering is, zijn de kansen daarop vrijwel nihil geworden, luidt de verwachting in België. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 zouden dan hun schaduw al te veel vooruit werpen en elke compromisbereidheid wegnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden