Vlaamse nationalisten: ontmantel België

De functie van Belgisch premier moet worden afgeschaft, het aantal Belgische ministers moet drastisch worden ingeperkt, en zowat alle bevoegdheden moeten worden overgedragen aan Vlaanderen en Wallonië. Dat zegt de Vlaams-nationalistische partij N-VA in haar nieuwe verkiezingsprogramma, dat de partij woensdag bekendmaakte.

BRUSSEL - Het is de eerste keer dat de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) haar plannen voor een nieuwe Belgische staatsstructuur zo concreet uitwerkt. De partij, die de verkiezingen van 2010 won en ook nu bovenaan in de peilingen staat, wil dat Vlaanderen verregaande autonomie krijgt. Het Belgische niveau mag na de verkiezingen van 2014 blijven bestaan, maar wordt een zo goed als lege huls.


In het N-VA-plan behoudt het Belgische niveau zes ministers en vijftig parlementsleden, van wie Vlaanderen en Wallonië elk de helft mogen kiezen. Hun bevoegdheden worden beperkt tot defensie, asielbeleid en het wegwerken van de staatsschuld. De koning krijgt een strikt protocollaire functie.


Vlaanderen en Wallonië worden niet onafhankelijk, maar veel scheelt het niet. Ze heffen zelf belastingen, hebben een eigen diplomatie en verdelen de vertegenwoordigers in de Europese Unie. 'Wij denken dat dit een logische stap in de geschiedenis is', aldus partijvoorzitter Bart De Wever. 'We krijgen een land dat veel eenvoudiger is, met veel minder overheden en politici.'


In België werd de afgelopen maanden met spanning uitgekeken naar het N-VA-programma. De partij kreeg kritiek omdat ze haar eerdere doel van een 'onafhankelijk Vlaanderen' had ingeruild voor het minder verregaande streven naar een 'confederaal België', zonder precies uit te leggen wat daarmee werd bedoeld. Het nieuwe programma legt dit nu heel gedetailleerd uit.


Volgens veel tegenstanders toont het programma dat de N-VA nog steeds separatistisch is. Van België blijft immers niet veel meer over. 'N-VA noemt dit confederalisme, maar eigenlijk is het separatisme', aldus oppositiepartij Groen. Volgens de Franstalige socialist Rudi Vervoort 'laat de N-VA eindelijk haar ware gezicht zien'.


In mei 2014 vindt in België de 'moeder aller verkiezingen' plaats: de Belgische, regionale en Europese verkiezingen vallen dan samen. De N-VA staat bovenaan in de peilingen, maar is lang niet zeker van regeringsdeelname. Met haar radicale programma kan ze op weinig sympathie rekenen van de andere partijen.


Eerder maakte de N-VA ook een liberaal economisch programma bekend, met voorstellen voor belastingverlagingen en een bevriezing van de overheidsuitgaven. Met de twee programma's schippert de partij tussen twee doelgroepen: rechtse Vlamingen die liever geen politieke instabiliteit willen, en nationalisten die willen dat de partij recht in de leer blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden